PRVI FESTIVAL KAFANSKE MUZIKE: Noć u duhu starog Dušanovca!
Foto: Dragan Kadić

Fešta

PRVI FESTIVAL KAFANSKE MUZIKE: Noć u duhu starog Dušanovca!

Stars -

Narodni orkestar RTS, nastupiće Merima Njegomir, Slavko Banjac, Gordana Stojićević, Rade Vučković, Dejan Matić, Bane Vasić, Nikola i Marko Rokvić

Beograd dobija novi festival, pod nazivom Kafanska noć - u duhu starog Dušanovca.

Na prostoru gde su nekada carovali junaci čuvenog romana „Kad su cvetale tikve“, 6. septembra ispred restorana „Ustanak“ na beogradskom Dušanovcu okupiće se najpoznatiji izvođači kafanske muzike. Uz Narodni orkestar RTS, nastupiće Merima Njegomir, Slavko Banjac, Gordana Stojićević, Rade Vučković, Dejan Matić, Bane Vasić, Nikola i Marko Rokvić, Mira Aleksić, Mari Mari, kao i solista Mostar sevdah rejunion benda - Milutin Sretenović Sreta.

Na bini će im društvo praviti najpoznatiji srpski glumci, a nastupiće i bendovi Grupa građana, Tamburica 5, Skala, Bele pčele, Vlada Baralić, majstor na fruli, ansambl Ustanak...

- Festival je zamišljen kao jedan fin, kulturni skup ljubitelja kariranih stolnjaka, violine i harmonike, ali i porodičnih ljudi koji tradiciji žele da nauče i svoju decu - kaže Dušan Živić, vlasnik „Ustanka“ i glavni organizator manifestacije koju je medijski podržao i Kurir, i navodi da je osnovna ideja održavanja Kafanske noći - humanitarna:

- Gostima ćemo služiti tradicionalne srpske specijalitete, a štandove oko bine imaće i 12 najboljih srpskih vinara. Sav prihod namenjen je renoviranju vrtića na Voždovcu - navodi Živić.

foto: Zorana Jevtić

Tradicija

PRVA KAFANA U EVROPI NA DORĆOLU

Zamisao grupe entuzijasta koji su organizovali festival je da Beograd dobije svoju, autentičnu manifestaciju koja će negovati kafansku tradiciju, koja seže čak do 1522. godine. Istorija kaže da je tada, u vreme Sulejmana Veličanstvenog, otvorena prva kafana u Evropi - negde na Dorćolu.

- Bilo da neko voli Guču ili Egzit, bez kafane se ne može, a ni u kafani bez harmonike, violine i kontrabasa - ne ide. Dođite da uživamo i zajedno stvaramo tradiciju - poručuje Dušan Živić.

Kurir / R. N.

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track