OTKRIVENA TAJNA OSNIVAČA GRUPE: Majku Daše iz Legendi zamonašio patrijarh Pavle!
Foto: Profimedia, Aleksnadar Jovanović

HIT PRIČA

OTKRIVENA TAJNA OSNIVAČA GRUPE: Majku Daše iz Legendi zamonašio patrijarh Pavle!

Stars -

Monahinja Angelina Dašić (88), koju je patrijarh Pavle zamonašio 1990. u manastiru Rakovica u Beogradu, majka je Zorana Dašića Daše, osnivača grupe Legende, otkriva Kurir.

Poznati muzičar o tome nikada nije hteo javno da govori, poštujući želju svoje majke. Međutim, Kurir je saznao da je Angelina vrlo cenjena i poštovana kao monahinja, da je priznata i poznata u celoj Evropi, kao i da je uživala naklonost čak i pokojnog patrijarha.

Potiče iz vrlo religiozne porodice, tako da je njena odluka da život nastavi u manastiru bila očekivana i logična. - Dašina majka potiče iz porodice koja je veoma držala do pravoslavlja. Stoga je njena želja da se zamonaši bila nešto što su svi u porodici prihvatili kao očekivano i s radošću. Pre tri decenije, kada je Angelina imala 58 godina, lično ju je zamonašio pokojni patrijarh Pavle, i od tada je u manastiru Rakovica u Beogradu. Kako pravila nalažu, prošla je celu hijerarhiju. Prvo je bila iskušenik, pa monahinja male shime i sada monahinja velike shime, što je najviši čin - kaže naš izvor.

foto: Ana Paunković

Frontmen Legendi, kao i ostatak porodice Dašić, redovno posećuju Angelinu u manastiru.

- Ona se zamonašila još 1990. godine i od tada je stalno u manastiru. Daša i drugi članovi porodice je redovno obilaze, jedino što o tome ne vole da govore u javnosti, po želji Angeline. Ona nikada nije htela da se pročuje u medijima da je ona Dašina majka, skromna je žena. Inače, vrlo je cenjena i poštovana u celoj Evropi, svi je znaju. Takođe, i pokojni patrijarh Pavle, koji je sahranjen u manastiru Rakovica, vrlo je poštovao Angelinu i ostatak sestrinstva - dodao je naš sagovornik.

Pozvali smo Dašu za komentar. - Tačno je. Moja majka je već 30 godina monahinja u manastiru Rakovica. Međutim, mi u porodici o tome ne pričamo. To je ipak nešto intimno, što čuvamo samo za sebe. Ona ne voli o tome da se javno govori i mi to poštujemo. Patrijarh Pavle ju je lično zamonašio jer su bili veoma bliski. Hvala vam, ali zaista o tome ne bih da govorim - rekao je kratko Daša.

Ponosan na Legende

Novi pevač je uneo svežinu

Zoran Dašić nije hteo mnogo da priča o detaljima iz privatnog života, ali o muzici jeste: - Radimo punom parom. Krenuli smo s nastupima. Imamo novog pevača Nikolu Zekića, a i CD izlazi za mesec dana. Nikola je ono što je potrebno bendu, mladalačka energija i sveža krv. Verujemo da će publika odlično reagovati i radujemo se novim koncertima.

Poznati monasi: Napustili svetovni život Karićeva majka, glumac i Bikovićev brat

Sredinom devedesetih glumac Rastko Lupulović, tada član benda Kanda, Kodža i Nebojša, oduševio je publiku u „Otvorenim vratima“, osvojio je prestižnu nagradu na Sterijinom pozorju i na vrhuncu popularnosti 1996. odlučio je da se zamonaši. Bio je monah u manastiru Visoki Dečani, njegovo crkveno ime je Ilarion, a 2013. postavljen je za igumana manastira Draganac. Takođe, i rođeni brat Miloša Bikovića odabrao je isti put. On je već godinama u manastiru Jovanja, gde je starešina, a više puta je u javnosti govorio o tome da je ponosan na uspeh svog mlađeg brata. Majka Bogoljuba Karića, pokojna Danica Karić, godinama je bila monahinja u Pećkoj patrijaršiji. Preminula je krajem decembra 2019, u 102. godini.

foto: Dragan Kadić, Sonja Spasić, Vladimir Šporčić

Kurir / I. Ercegovčević - Lj. Stanišić, Foto: Aleksandar Jovanović, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track