05:59

Gordana Zdravković

pomen

30 GODINA OD SMRTI TOME ZDRAVKOVIĆA: Udovica Gordana GRLILA SPOMENIK, zaplakala, Aco Pejović je tešio

Stars -

Toma Zdravković, legendarni pevač i jedan od najvećih boema, preminuo je na današnji dan pre tačno 30 godina.

Njegovi najbliži okupili su se na groblju kako bi mu odali počast, a Tomina supruga pre nekoliko dana stigla je iz Amerike kako bi na ovaj dan mogla da ode na grob kao i svake godine.

Toma Zdravković, Gordana Zdravković
foto: Kurir/Ljilja Stanišić

Njegova udovica spremila je žito i posluženje i piće koje je donela na groblje, a u jednom trenutku i zagrlila je spomenik.

Toma Zdravković, Gordana Zdravković
foto: Kurir/Ljilja Stanišić

Ubrzo nakon toga na groblje je stigao i Aca Pejović koji je zagrlio Gordanu i ona je počela u tom trenutku da plače.

Toma Zdravković, pomen
foto: Ljilja Stanišić

"Jedan je Toma. Ja sam se samo potrudio da bar malo dotaknem tu njegovu emociju i glas. Zaista sam zadovoljan, ponosan na sebe što sam celu priču izgurao kako treba. Nažalost, nisam imao prilike da ga upoznam, ali znam mnogo. Bio je čovek mog ukusa, po mojim merilima. Izgleda da isto volim kao on, ne baš kao on, ali volim. Da nije kuće i porodice, živeo bih u kafani", rekao je Aco Pejović.

04:33

Aco Pejović

Dragan Bjelogrlić i Željko Joksimović koji su radili film odražli su i potresne govore na njegovom grobu.

"Jednom smo se sreli na snimanju nekog novogodišnjeg programa. Ja sam bio mlad, tek kročio u glumačku profesiju i silno sam želeo da te upoznam. Nisam uspeo. U gužvi smo se samo rukovali i taman kada sam hteo da se predstavim, ti si otišao. Posle nekoliko godina otišao si zauvek.

Tragajući za uzrocima tvoje tuge i bola suočio sam se sa svojom tugom i svojim bolima. Tragajući za tvojom dušom, pronašao sam za trenutak svoju i sve to pokušao da prenesem na filmsko platno. Hvala ti na tome. Ako smo negde pogrešili baveći se tvojim životom, ne zameri. Veruj mi da smo to radili sa puno ljubavi i da smo te mnogo zavoleli. Počivaj u miru, dragi Tomo. Tvoje pesme pevaju se ovih dana ponovo, sa nekim novim zanosom. Pevaju se širom one nekadašnje zemlje koja je umrla zajedno sa tobom. Neka ti je večna slava i hvala", rekao je Bjelogrlić.

01:47

Dragan Bjelogrlić održao govor na godišnjici smrti Tome Zdravkovića

Pored toga, stigli su i pojedini glumci koji su deo filma "Toma".

1 / 8 Foto: Ljilja Stanišić

Marko Bulat takođe je stigao je pomen kako bi odao počast Tomi.

02:36

Marko Bulat na pomenu Tome Zdravkovića

Toma je sebe ostavio hitove bez kojih ni dan danas ne može da se zamisli noć u kafani, a nedavno je premijerno prikazan i dokumentarni film o njegovom životu.

1 / 8 Foto: Ljilja Stanišić

Pesame poput "Danka", "Kiša je padala", "Da l' je moguće", "Svirajte noćas samo za nju" samo su neke u kojima je iskazao svoju emociju i tugu.

Podsetimo, Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine u Pećenevcima, kraj Leskovca gde je kao mladić i započeo muzičku karijeru. Zdravković je preminuo 30. septembra 1991. godine u Beogradu posle 18 godina borbe sa kancerom prostate.

Toma Zdravković
foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/Lj.S/I.B.

Bonus video:

00:43

MARIĆ JE SA NJOM IMAO INTIMNE SCENE U FILMU TOMA: Sad se zajedno provode u KAFANI i pevaju hitove legendarnog boema

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track