ESTRADA ZAVIJENA U CRNO U 2021. GODINI Oni su nas zauvek napustili: Teške borbe, korona, bolesti ODNELE ove VELIKANE
Foto: Damir Dervišagić, Nebojša Mandić, Kurir, Dado Đilas, Marina Lopičić

tuga

ESTRADA ZAVIJENA U CRNO U 2021. GODINI Oni su nas zauvek napustili: Teške borbe, korona, bolesti ODNELE ove VELIKANE

Stars -

Godinu 2021. obeležila je situacija sa korona virusom koji je odneo mnoge živote, a među njima su i naše javne ličnosti.

Nenad Nenadović, Marko Živić, Vlasta Velisavljević i Milan Lane Gutović, kao i muzičari Dragoljub Đuričić, Predrag Živković Tozovac, Đorđe Balašević i Sanja Ilić, tekstopisac Marina Tucaković, pevačica Merima Njegomir i mnogi drugi napustili su nas u ovoj godini.

Pevač Marinko Rokvić preminuo je 6. novembra, a njegovo stanje poslednjih dana bilo je veoma kritično i tada je bio smešten u Klinički centar gde su se lekari borili za njegov život. Međutim, bolest je pobedila.

Marinko Rokvić, 40 dana
foto: Ana Paunković, Marina Lopičić

Vlasta Velisavljević preminuo je u martu mesecu, u 95. godini. Život ga nije mazio. Bio je zatočen u nacističkom logoru, žena ga je ostavila i preživeo je opaku bolest. Doajen srpskog glumišta bio je zatočen u nacističkom logoru, preživeo je opaku bolest, kao i kliničku smrt. Vlasta je prilikom početka Drugog svetskog rata živeo sa porodicom u Beogradu. U to vreme vladala je ogromna glad, te je sa drugarima Miletom Vražićem i Nemanjom Markovićem krao jabuke koje su Nemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu. Kada su ga Nemci uhvatili, 1943. godine sa samo 17 godina, poslali su ga u koncentracioni logor. Godine 1948. je bez problema upisao Akademiju pozorišnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića, a na trećoj godini studija bio je uhapšen i odveden u zatvor na Banjici a potom i na Goli otok, gde je proveo tri godine, nakon čega su ga 1953. godine vratili u Beograd. Inače, Vlastimir se ženio tri puta, a često je isticao da mu je treći brak "najslađi" te da mu je žena ta koja "drži brak".

Vlasta Velisavljevic
foto: Vladimir Šporčić

Folk pevač Novica Zdravković preminuo je 16. juna u KBC Zvezdara. On je skoro dvadeset godina vodio bitku sa opakom bolešću – kancerom bešike.

Novica se pre tri godine povukao iz javnog života, kada je saznao da je bolest uznapredovala.

sahrana, Novica Zdravković
foto: Ana Paunković, Dragan Kadić

Milan Lane Gutović umro je 25. avgusta na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti. Sahranjen je 28. avgusta u porti Crkve Svete Trojice u Kumodražu, gde su sahranjeni i njegovi roditelji. Glumac se ženio dva puta, a iza sebe je ostavio četvoro dece - ćerke Milicu i Nevenu i sinove Janka i Spasoja.

Milan Lane Gutović
foto: Nikola Anđić, Dado Đilas

Glumac Nenad Nenadović preminuo je u septembru, u 57. godini života, u Beogradu. Nenad Nenadović je rođen 20. oktobra 1964. godine u Beogradu. U glumačke vode uplovio je još kao dečak, sa 13 godina, kada je dobio ulogu Moljca u seriji "Povratak otpisanih". Osim toga, vodio je više od hiljadu dečijih emisija, kao što su: "Zooteka", "Pet-šou" i "Fazoni i fore". U seriji "Igra sudbine", čija se druga sezona trenutno emituje, igra kriminalca Brunera koji je ludo zaljubljen u Adu Kanački.

Nenad Nenadović
foto: Printscreen/YouTube/RTS

U oktobru nas je napustio Marko Živić, u 49. godini života. Marko Živić rođen je u Kruševcu 4.aprila 1972. godine, završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Novom Sadu. Veliki uspeh postigao je u pozorištu i na filmu. Glumio je u brojnim filmovima i serijama, te iza sebe ostavio mnogo uspešnih projekata. Pamtićemo ga po ulogama u serijama i filmovima "Hitel sa 7 zvezdica", "Ljubav, navika, panika", "Pozorište u kući", "Premijer", "Montevideo Bog te video", "Senke nad Balkanom", "Žigosani u reketu" i drugim. Marku je 2008. godine odstranjen zloćudni tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca. Neostvarena želja mu je bila da postane otac.

Marko Živić, Novo Groblje
foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

U februaru 2021. napustio nas je legendarni kantautor Đorđe Balašević. On je preminuo u 67. godini, nakon što je primljen na Infektivnu kliniku, gde se lečio od upale pluća. Svoju karijeru čuveni Đole otpočeo je pre skoro četiri decenije u srednjoškolskom bendu “Žetva” s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”. Iako mu pesma nije bila posebno draga, upravo ona ga je i proslavila. Polako svi počinju da prepoznaju glas “novosadskog dečaka”, a on dalje svoj put nastavlja u grupi “Rani mraz”. Za razliku od njegove ljubavi prema muzici, roditelji su uvek smatrali da je trebalo da se bavi geografijom za koju se i školovao. Zbog toga, iako im je Balašević uvek ostavljao dva mesta za koncert, istom nikada nisu prisustvovali.

Đorđe Balašević
foto: Kurir, Dragana Udovičić

Bubnjar Dragoljub Đuričić bitku sa korona virusom izgubio je u martu. Čuveni muzičar je svirao u grupama "Leb i sol", "Kerber", sa Đorđem Balaševićem i Zdravkom Čolićem kao i sa drugim poznatim izvođačima.

Dragoljub Đuričić
foto: Mondo/Stefan Stojanović

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je 7. marta, u 70. godini, od posledica korona virusa. Sanja Ilić bio je osnivač grupe "Balkanika" i jedan od najcenjenijih domaćih muzičara.

Aleksandar Sanja Ilić, Sanja Ilić
foto: Zorana Jevtić

Predrag Živković Tozovac u aprilu je preminuo, u 85. godini života. Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu.

Bio je srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike, najpoznatiji po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i drugima.

Predrag Živković Tozovac, Predrag Zivkovic Tozovac
foto: Dragana Udovičić

Tekstopisac Marina Tucacković preminula je 19. septembra u 67. godini posle duge i teške bolesti. A po njenoj želji, ona nije sahranjena u Aleji zaslužnih građana, već pored sina Miloša.

Ona je, kao najpoznatiji srpski tekstopisac, poslednje dane provela je u KBC Dragiša Mišović, gde je prebačena nakon što joj je u utorak, 14. septembra, pozlilo, kad je stavljena na respirator, a bila je pozitivna na korona virus.

Marina Tucaković
foto: Kurir, Printscreen

Pevačica Merima Njegomir izgubila je životnu bitku u 69. godini nakon kraće bolesti. Iza sebe je ostavila četovoro dece i mnogobrojne hitove.

Dobitnica je niza priznanja, među kojima je najznačajnija Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi, kao i Zlatni mikrofon PGP RTS-a, Povelja udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike, Specijalna nagrada Radio Beograda za doprinos očuvanju tradicionalne narodne muzike, nagrada „Carica Teodora“ 2002. godine, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Estradna nagrada Srbije.

Merima Njegomir, Sahrana
foto: Stefan Stojanović, Damir Dervišagić

Pijanista i direktor BGF, Ivan Tasovac izdahnuo je 29. septembra u 55. godini nakon što mu je pozlilo.

Rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Ilјič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemlјama.

Ivan Tasovac
foto: Zorana Jevtić

Čuvena filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila, potvrdila je njena porodica s početka godine.

"Sa velikom tugom moramo da potvrdimo da je Mira Furlan preminula", navodi se u saopštenju porodice. Ona je bila snažna, saosećajna i dobra žena, nastavićemo da slavimo njen život i dostignuća - uvek će biti sa nama", naveli su oni.

Mira Furlan, jun 2018
foto: Dragana Udovičić

Boris Komnenić 7. marta izgubio je životnu bitku u 64. godini u Beogradu. Mnogi će ga pamtiti po ulozi u seriji "Bolji život".

Rođen je 1957. godine u Puli, ali se sa porodicom u ranoj mladosti preselio u Beograd. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti i 1984. godine postao je član Narodnog pozorišta, gde je poslednjih godina bio prvak drame. Pored pozorišnih, odigrao je i više od 70 uloga na filmu i TV serijama.

Boris Komnenic
foto: Zorana Jevtić

Feđa Stojanović 5. maja umro je u posle duže bolesti u 74. godini u Beogradu. Glumac je kremiran na Novom groblju u Beogradu, a iza sebe je ostavio brojne uloge po kojima ćemo ga pamtiti.

Feđa Stojanović
foto: Kurir, Marina Lopičić

Kurir.rs/I.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track