MUZIKA MU JE BILA SVE! Sa 13 je napisao PRVU pesmu, jedini je od pobednika Evrosonga koji je prekršio SVA PRAVILA, evo i zašto
Foto: Privatna Arhiva, Youtube screenshot Croatia records

dve godine od smrti muzičara

MUZIKA MU JE BILA SVE! Sa 13 je napisao PRVU pesmu, jedini je od pobednika Evrosonga koji je prekršio SVA PRAVILA, evo i zašto

Stars -

Na današnji dan pre dve godine ostali smo bez još jednog velikana i neizmernog talenta Rajko Dujmić, koji je preminuo u 66. godini od povreda zadobivenih u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u blizini njegove vikendice u Gorskom kotaru.

Neke od njihovih pesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja", a Novim fosilima doneli su slavu širom bivše Jugoslavije, gde su godišnje su imali oko 300 koncerata, kao i mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR, SAD, Kanadi i širom Evrope.

Rajko Dujmić
foto: Printskrin / Youtube

Iako mu je majka Austrijanka Šarlota bila domaćica, a otac Stjepan kapetan, od malih nogu zanimala ga je muzika. Kad je imao samo godinu dana imao je žulj na usni od usne harmonike. Bio mu je to najdraži poklon za prvi rođendan.

– Od najranije mladosti moj jedini način komuniciranja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo do danas – kazao je u jednom intervjuu.

Kao dijete imao je nadimak Lima. Prvu je pesmu "Smij se" napisao sa samo 13 godina. Prvi bend osnovao je u šestom osnovne, a u toj je postavio bio i Borislav Škegro. Prvi novac zaradio je sa 13 godina kad ga je Pero Moskaljov pustio da ga zameni na klaviru u Intim baru u Dugom Selu. Išao je u srednju muzičku, a istovremeno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Na Kaptolu je slušao predavanja o gregorijanskom koralu, harmoniju i melodiju, kod časne Imakulate. Pre Fosila svirao je u grupi Marina Škrgatića, Crno-bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove fosile svirao je orgulje u rok-operi Gubec-beg.

Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer se nije hteo da se zameri momcima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najprije napisao "Sanjaj me" i "Da te ne volim", 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji. Neke od njihovih pesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja".

1 / 10 Foto: Youtube screenshot HDS ZAMP

- Kada napišete pesmu i gledate kako je peva desetak hiljada duša... to se, verujem, može uporediti sa osećajem žene kad rodi dete – kazao je Dujmić koji je 1989. napisao muziku, a tekst Stevo Cvikić, za pesmu "Rock me", koju je izvodila grupa Riva i pobedila na Eurosongu. Dujmić je jedini od svih pobednika u 50 godina Evrosonga koji je izostao sa dodele nagrada jer je s Novim fosilima tada bio na turneji. Njegovi su plasmani 13. po uspešnosti u Istoriji Evrosonga.

– Pobeda je ono što se pamti. Za nastup na Evrosongu takmičio sam se devet godina zaredom i u devet godina sam tri puta prošao. Podsetiću da sam prvo bio četvrti s Novim fosilima i pesmom “Ja sam za ples”, zatim šesti sa Srebrnim krilima i “Mangupom” i na kraju sam pobedio s Rivom i pesmom “Rock Me Baby”. Riva je bila moj izbor za tu pjesmu, premda su me forsirali da idu Novi fosili. Nisam hteo. Sećam se kad sam ih prvi put vidio kako sviraju na jednoj letnoj terasi. Odmah sam imao viziju šta će biti s njima. Ukazali su mi se u plavom – ispričao je Dujmić.

Predavao je na Rock akademiji i jako ga je zanimala muzika za pozorište i film. Između ostalog, pisao je muziku za predstave "Sedam lakih komada" i "Dundo Maroje", za film "Cijena života" Bogdana Diklića te za dokumentarac "Zemlja pustinjskog sokola". Prema njegovim pesmama napravljen je i mjuzikl "Za dobra stara vremena".

Godine 1983. rodio mu se sin jedinac Tin koji je s majkom Vesnom dugo živeo u Španiji. Godine 1990, nakon tri godine veze, venčao se sa suprugom Snježanom. Na rođendan te godine umrla mu je mama.

– Jedno srce sam izgubio, drugo dobio. Da nema Snježane, ne bi bilo ni mene – kazao je Dujmić. Sa suprugom je imao turbulentan odnos, ali ona mu je sve oprostila i bila s njim do zadnjeg dana.

kurir.rs

Bonus video:

09:14

Sahrana Branka Cvejića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track