OVO JE LOZA ZDRAVKA ČOLIĆA Poreklo mu je od KNEZOVA, otac Vlado bio ozbiljna faca u JUGI a evo zašto je BOŽIĆ u kući BIO ZABRANJEN
Foto: Kurir, Tamara Trajković

poreklo

OVO JE LOZA ZDRAVKA ČOLIĆA Poreklo mu je od KNEZOVA, otac Vlado bio ozbiljna faca u JUGI a evo zašto je BOŽIĆ u kući BIO ZABRANJEN

Stars -

Zdravko Čolić teško je podneo gubitak majke Stane, koja je preminula 2. novembra 2009. godine, a uvek je sa ponosom isticao koliko su mu podršku roditelji pružali tokom odrastanja. U više navrata, pevač je isticao je i koliko je vezan za oca Vlada, koji je na večni počinak ispraćen samo godinu dana kasnije. Iako se malo zna o njihovom porodičnom životu, mediji su ipak uspeli da dođu do nekih informacija.

Zdravko Čolić
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Naime, kako je sam Čola svojevremeno otkrio, njegov otac Vlado bio je oficir, te se bavio unutrašnjim poslovima nekadašanje Jugoslavije.

- Kada sam se rodio, moj otac je hteo da mu sin bude zdrav i izabrao mi je ime Zdravko. Kada se rodio moj brat, otac je želeo da se zove Jugoslav, po državi, jer je on bio oficir. Bunio sam se rekavši da ću ga ja uvek zvati Dragan. Imao je sreću da moje ime pobedi. Roditelji su sve učinili kako bi brata i mene izveli na pravi put i sve najbolje su dali nama dvojici. Otac mi je kupio prvi gramofon, prvu gitaru… I sve to od jedne plate, jer je mama bila domaćica - rekao je Zdravko jednom prilikom, prenosi Republika.

Vlahovići, Zdravko Čolić
foto: Kurir/Danijela Vujsić

Međutim, Zdravko ne pamti praznične radosti upravo zbog svog oca i njegovog posla, jer su u njihovom domu svi verski praznici, poput Božića i Bajrama, bili zabranjeni. Ipak, pevač danas ceni što ljudi slave ono što vole.

Podsetimo, pevač Zdravko Čolić oduvek je isticao da je Sarajlija, a u očevini, Vlahovićima, bio je samo jednom. Njegov rođak Milivoje, koji živi u rodnom kraju poznatog pevača, pokazao je kuću dede i oca muzičara, pa progovorio o njegovom poreklu.

1 / 8 Foto: Kurir/Danijela Vujsić

- Zdravko je, zna celi Balkan, rođen u Sarajevu i svi ga smatraju Bosancem, a u stvari je čist Hercegovac - i majka i otac su mu Hercegovci - istakao je Čolin rođao i otkrio da su Čolići bili kneževi (upravljali selom, p.a), a da je Zdravkov pradeda, Šćepan, bio zadnji knez u njihovoj lozi.

Bonus video:

01:00

Kuća u kojoj je rođen otac, deda i pradeda Zdravka Čolića

Sam Čola je retko pričao o svojoj porodici, tek nekoliko puta je spominjao Trebinje i Stolac, majčino rodno mesto Trebinjske šume, ali Vlahoviće nikada. Međutim, kako se saznaje, Čolići su baš iz Vlahovića, jedno od većih sela, 15 kilometara od Ljubinja. Bilo je tu nekada više hiljada duša, škola, crkva, a sada u njemu žive tek dvoje starijih i Milivoje Čolić (48), jedan od retkih koji se vratio u selo i tu živi, tik uz poveliku kamenu kuću gde su rođeni Zdravkovi otac Vlado i deda Dušan. Na njima su još originalna vrata, katanac, krov se skoro urušio, obrasla je u travu, jedna strana je skoro srušena, ali odoleva, čak i poslednji zemljotres nije uspeo da je pokori.

Loza Zdravka Čolića

Kuća u kojoj je rođen knez Šćepan i u kojoj su knezovali Čolići pripala je prvo Zdravkovom dedi Dušanu, a onda njegovom ocu Vladi, a sad kuća, kako kaže Popara, pripada Zdravku i njegovom bratu Draganu.

Loza - Knez Šćepan, od njega ide Dušan, pa Vlado, a od Vlada Zdravko i Dragan.

kurir.rs

Bonus video:

01:23

ZDRAVKO ČOLIĆ ODBIO LEGENDARNU PESMU Kad je video da je propustio HIT tražio OVO! Ova žena napravila je LEGENDARNE NUMERE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track