BALONI SA HELIJUMOM: Baloni koji prkose gravitaciji
Foto: Privatna arhiva

BALONI SA HELIJUMOM: Baloni koji prkose gravitaciji

Stars -

Baloni punjeni helijumom nezaobilazni su deo dekoracije gotovo svake proslave. Efakat „lebdenja“ ili slobodan let „u nebo“ prizori su koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a zahvaljujući različitim oblicima u kojima se pronalaze ovi baloni njihova primena ograničena je samo vašom maštom.

Helijum je gas mnogo ređi od vazduha pa se balon punjen helijumom na osnovu zakona fizike potiskuje na gore i tako prkoseći gravitaciji stvara izuzetno zanimljive efekte. Stavljanjem protivtega sa donje strane balon lebdi, a puštanjem ovi baloni slobodno lete u nebo.

Baloni sa helijumom mogu biti u obliku slova ili brojeva ali i u obliku srca, lopte ili zvezde.

Za dečije proslave ovakvi baloni izrađuju se u oblicima ili sa štampom dečijih junaka iz crtaća. Baloni sa helijumom u zavisnosti od materijala od kojih su napravljeni mogu biti u dve varijante, gumeni (latex) ili folija. Što se tiče veličina najčešće traženi baloni namenjeni za punjenje helijumom su u prečniku 23 cm, 25cm, 27.5cm i 30 cm.

1. LATEX BALONI SA HELIJUMOM

Ova vrsta balona izrađuje se od gumeog materijala ili latexa čija struktura može zadržati helijum unutar balona određeno vreme. Naime helijum kao gas mnogo manje gustine od vazduha će nakon nekog vremena izaći kroz mikropore materijala od kojeg je balon napravljen pa će se balon izduvati.

Baloni sa helijumom izrađeni od latexa mogu ostati u vazduhu i do 20 sati što je uglavnom dovoljno da svo vreme trajanja vaše proslave budu potpuno funkcionalni. Latex baloni namenjeni za punjenje helijumom izrađuju se u nekoliko različitih veličina i paleti boja kako bi se lako uskladile za zamišljenim dizajnom dekoracije.

2. FOLIJA BALONI SA HELIJUMOM

Druga vrsta balona namenjenih za punjenje helijumom su folija baloni. Folija od koje su napravljeni ovi baloni izrađuje se od izuzetno tanke metalne folije koja se naknadno izliva preko najlonske osnove. Dve ovakve specijalne vrlo tanke i lagane folije se kasnije u procesu proizvodnje balona mašinski spajaju po ivicama sa svih strana i tako čine hermetički spoj.

Na foliju se dodaje nepovratni ventil preko koga se balon kasnije puni helijumom. Zbog ovakve konstrukcije kao i izuzetno niske propusnosti folije ovakvi baloni mogu lebdeti u vazduhu i do mesec dana pa je i primena ovakvih balona svestranija.

Folija baloni izrađuju se u različitim oblicima, a folija može biti sjajna ili mat, jednobojna ili sa štampom. Primena ovih balona za dekoraciju dečijih slavlja i rođendana vrlo je česta zbog raznovrsnog seta oblika iz sveta dece, likova iz Diznijevih crtaća ili životinja, dok oblici slova i brojeva mogu lepo biti iskorišćeni za ispisivanje imena i poruka ili naglašavanje godine slavljenika koja se obeležava.

Uz to baloni sa helijumom mogu biti i prigodan poklon za zvanice, a treba naglasiti da je ova vrsta balona hipoalergena i potpuno bezbedna po zdravlje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja