MODERNA VERZIJA TRADICIONALNE PESME: Sini jarko u izvedbi Nevene Božović!
Foto: Vladimir Nićiforović

MODERNA VERZIJA TRADICIONALNE PESME: Sini jarko u izvedbi Nevene Božović!

Stars -

U trenutku kada u Srbiji ne postoji aktuelnija tema od Kosova, Nevena Božović nam dolazi sa pesmom “Sini jarko” koja je prvi put izvedena 1989. godine pod nazivom”Kosovski pokliči”, a povodom obeležavanja 600. godišnjice Kosovske bitke. Rodom iz Kosovske Mitrovice gde je proživela celo detinjstvo Nevena nas podseća zašto je toliko dobra na terenu tradicionalne muzike. Potpuno nova i drugačija verzija ove pesme donosi nam spoj tradicionalnog i modernog. Fantastičan Nevenin vokal sa modernim aranžmanom mladog Petra Danilovića donose novu energiju pesmi koju je proslavio nastup Danice Crnogorčević 2016. godine.

Nevena Božović
foto: Vladimir Nićiforović

Nevena kaže da joj je zbog svojih korena oduvek bila želja da u svom repertoaru ima numeru posvećenu Kosovu. Razlog zbog čega se odlučila za ovu pesmu ima veze sa individualnim osećajem pripadnosti i emocijama koje ovaj tekst u njoj budi.

”Rođena sam u Kosovskoj Mitrovici, pa samim tim sam imala i čest dodir sa kulturnim spomenicima Srpske istorije koji su deo mog nacionalnog identiteta. Izabrali smo delove teksta koji ukazuju na srpsku zadužbini na Kosovu još od vremena Nemanjića, Obilića i Jugovića. Kao i svaka tradicionalna pesma ovog tipa podiže svest o pripadnosti određenoj kulturi i etničkoj grupi, kao i važnosti očuvanja kulturne baštine.”

Poslušajte premijerno pesmu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track