RENOVIRANJE KUĆE TOME ZDRAVKOVIĆA ZAUSTAVLJENO ZBOG OVOGA! Pokušano da se sačuva kuća od zaborava, ali ovo je napravilo PROBLEM
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

RENOVIRANJE KUĆE TOME ZDRAVKOVIĆA ZAUSTAVLJENO ZBOG OVOGA! Pokušano da se sačuva kuća od zaborava, ali ovo je napravilo PROBLEM

Stars -

Najveća autentična zvezda jugoslovenske muzike, čuveni kant-autor, pesnik i čovek bez čijih se pesama ne može zamisliti ni jedno slavlje, niti odlazak u kafanu, Toma Zravković upravo je iz ove kuće sa samo 16 godina pošao trbuhom za kruhom.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Nekada oronula kuća u Zrnovskoj 354 u Pečenjevcu, odnedavno je dobila nešto drugačiji izgled, sve zahvaljući inicijativi meštanina Staniše Cvetanovića. Želja je bila da se kuća u koju se Toma rado vraćao, pretvori u muzej te će se kroz stvari, u autentičnom ambijentu, oživeti njegovo delo.

- Trebalo je da izgleda lepo i da ima muzičku sobu. Za dvorište je planirano lepo da se sredi sa nekim klupicama da može da se sedne. Da to stvarno bude jedno lepo dvorište i jedan veliki park, Tomin park - rekao je Cvetanović.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Ideja je bila da renoviranje bude završeno i da muzej bude otvoren do 30. septembra kada se obeležava godišnjica Tomine smrti. Kako ističe Cvetanović, bilo bi lepo da se se brzo privede kraju jer je ova kuća veliki turistički potencijal ne samo za ceo Leskovački kraj već i za obližnji niš. Ipak, to je u ovom trenutku nemoguće, a problem su naravno finansije.

- Urađen je krov, očišćeno je nešto malo dvorište i tu smo stali. Sve je nekako mrljavo, potrebne su nam finansije i ljudstvo. Dobili smo podršku od Tomine supruge, gradonačelnika i nekoliko meštana koji su dali svoj prilog - naveo je Cvetanović.

04:32

RENOVIRANJE KUĆE TOME ZDRAVKOVIĆA ZAUSTAVLJENO ZBOG OVOGA! Pokušano otvaranje muzeja, ali jedno je napravilo VELIKI PROBLEM

Rodni kraj istinskog ljubitelja kafana, prema rečima mnogih i poslednjeg boema, sve je interesantniji turistima, a njim o Zdravkoviću najčešće pričaju njegovi sugrađeni.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja