DA LI ĆE MARIJA MOĆI DA KRSTI SINA U SRBIJI? Evo šta kaže crkva u slučaju dece surogat-majki
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen

DA LI ĆE MARIJA MOĆI DA KRSTI SINA U SRBIJI? Evo šta kaže crkva u slučaju dece surogat-majki

Stars -

Marija Šerifović, uz pomoć surogat-majke, dobila sina Maria”, odjeknulo je na samom kraju 2023. godine.

Marija Šerifović
foto: Printscreen

Vest je obradovala brojne prijatelje i fanove muzičke zvezde, a u duhu praznične čarolije, sve one koji vode bitku za potomstvo ohrabrila i uverila da nada uvek postoji.

Pevačica nikada nije krila da joj je najveća želja da dobije dete, ali je na njeno ostvarenje čekala godinama. Konačno, početkom decembra, na svet je stigao Mario Šerifović.

Marija Šerifović
foto: Printscreen

- Ljubav je došla. Nebo je osvetlila najlepša zvezda mog života. Rodio se Mario. Neka te, sine, život vodi stazama svojim najlepšim, a ja te svojom ljubavlju čuvam od tuge i od ljudi - napisala je Marija Šerifović na Instagramu uz fotografiju usnulog anđela.

Majčinstvo Marije Šerifović mnoge je podstaklo da i sami počnu da razmišljaju o surogat-majčinstvu, koje u Srbiji još nije praksa, a mnogi su se pitali, ako pevačica odluči da krsti sina, da li će to moći u našoj zemlji.

Marija Šerifović
foto: Printscreen

Naime, katolička i pravoslavna učenja dele stav da uključivanje surogat-majke krši sakrament braka i umanjuje lični karakter bračnih odnosa kako navode domaći mediji.

- Pravoslavna crkva veruje da ljudsko biće nije prost skup ćelija, kosti i organa, niti da je čovek definisan isključivo biološkim faktorima.

"Čovek je stvoren po liku Božjem..." navodi se u dokumentu "Misija pravoslavne crkve u savremenom svetu", koji su potpisali poglavari i velikodostojnici deset pravoslavnih crkava, među njima i SPC.

Ipak, što se tiče samog krštenja deteta rođenog uz pomoć surogat-majke Srpska pravoslavna crkva nema zvaničan stav.

Pre nekoliko godina, Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je zvaničan dokument koji definiše stav prema krštenju dece rođene posredstvom surogat-majki. U saopštenju stoji da će ruska crkva krstiti decu koju su rodile surogat-majke tek kada se roditelji pokaju u crkvi. Druga mogućnost da se krste je kada dete postane punoletno ili dostigne starosno doba u kome može samostalno da odluči da želi da primi hrišćansku veru.

Kurir.rs/ Hello

Bonus video:

01:32

Marija i Verica Šerifović o voditeljki elitnoj prostitutki

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track