ŠPANCI OPET PLAGIRALI SRPSKU PESMU ZA EVROVIZIJU! Ukrali hit Nede Ukraden iz 2020, pevačica poručuje: "Platiće sigurno..."
Foto: Nikola Anđić, Shutterstock, Printscreen/YouTube

skandal

ŠPANCI OPET PLAGIRALI SRPSKU PESMU ZA EVROVIZIJU! Ukrali hit Nede Ukraden iz 2020, pevačica poručuje: "Platiće sigurno..."

Stars -

Neda Ukraden našla se u epicentru skandala. Ovoga puta na svetskom nivou.

Njenu pesmu "Bomba" iz 2020. godine, koju je izvela "Beoviziji", a radili su je Dušan Bačić i Dejan Nikolić, iskopirali su ovogodišnji predstavnici Španije na Evroviziji.

Neda Ukraden
foto: Zorana Mandic/ATAImages

Španija se ove godine odlučila za numeru "Zora" grupe Nebulosa, koju kao autori potpisuju: Mark Dasousa, Genis Trani i Meri Bas. Međutim, ova pesma je privukla pažnju mnogih slušalaca i izazvala lavinu komentara na internetu, pa tako društvene mreže gore da je u pitanju plagijat i da se jasno čuje sličnost izmedu Nedinog hita i ovogodišnih predstavnika Španije na prestižnom takmičenju koje će biti održano u maju u švedskom gradu Malmeu.

Neda Ukraden, Nebulosa
foto: Printscreen/YouTube

Iako su pesme "Zora" i "Bomba" različite po jeziku i izvođačima, postoji nekoliko sličnosti koje su primetili mnogi slušaoci. Obe pesme imaju energičan ritam i zarazne melodije koje brzo ulaze u uho. Takođe, obe pesme se bave temom ljubavi i izražavaju snažne emocije. Stilski, pevačice su takođe komparativne, mada svaka zrači sopstvenom harizmom.

- Izvinite, Španci, ali mi smo imali Nedu Ukraden još pre četiri godine! Španska pobednička pesma za Evroviziju treba da bude diskvalifikovana zbog nepoštovanja evrovizijskih propisa. Ista je kao pesma Nede Ukraden! - stoji u jednoj od objava na "Iksu" (nekadašnji Tviter).

Bilo je i onih koji traže hitnu reakciju žirija.

- Zanima nas šta će žiri da uradi po ovom pitanju. Da li ta grupa vidi da je njihova pesma ista kao Nedina - navedeno je.

Kontaktirali smo Nedu i ona nam je poručila sledeće:

- Upravo sam se vratila iz Amerike sa turneje i nisam imala priliku da čujem ništa od evrovizijskih pesama. Ako je tačno to što kažete da španska pesma liči na moju "Bombu", to je pre svega kompliment, a drugo - platiće sigurno! Poslušaću, konsultovaću se sa autorom i onda ću odlučiti šta ću da preduzmem. Hvala na informaciji - poručila nam je ljubazno Neda.

Podsetimo, ovo nije prvi put da Španija plagira neku od srpskih pesama. Isti slučaj dogodio se i 2022. godine, kada je Šanel, predstavnica ove zemlje, iskopirala numeru "Estravagantno" Dare Bubamare, zbog čega su mnogi i iz Španije tražili hitnu diskvalifikaciju sa takmičenja, do čega ipak nije došlo.

Dara Bubamara
foto: Zorana Jevtić, Printscreen YT

Da li je pesma plagijat ili nije, procenite sami i glasajte u našoj anketi!

Stars Naslovna
foto: Kurir

Kurir.rs

Bonus video:

01:33:11

SCENIRANJE 21.05.2023. SANJA MARINKOVIC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track