MARIĆA NAPALI DA PREPRODAJE KNJIGE, A ON POKLANJA 50.000 DELA MUZEJU GRADA BEOGRADA! Vesni laknulo: Bili bismo multimilioneri
Foto: Privatna Arhiva, Nemanja Nikolić

Konačna odluka

MARIĆA NAPALI DA PREPRODAJE KNJIGE, A ON POKLANJA 50.000 DELA MUZEJU GRADA BEOGRADA! Vesni laknulo: Bili bismo multimilioneri

Stars -

Prvog dana vikenda Milomira Marića možete sresti na buvljaku gde obično razgleda i kupuje knjige, dok je drugi dan rezervisan za Sajam antikviteta. Upravo je danas bio tamo u trenutku kada smo ga pozvali.

Deo Marićeve kolekcije
Deo Marićeve kolekcije foto: Privatna Arhiva

- Čakaj da vidim da li je Uroš Prvi, Milutin ili Dragutin. Da, na Sajmu antikviteta sam, to je meni duševna hrana vikendom - započeli smo razgovor sa čuvenim novinarom.

Interesovalo nas je kako ga ljudi doživljavaju na pijaci:

- Kao nekog svoga i kao žrtvu tranzicije. Ja sam njihov. Ja sam žrtva kao i narod - istakao je Milomir u svom stilu.

Stan prepun knjiga
Stan prepun knjigafoto: Privatna Arhiva

Direktno smo ga pitali da li je pročitao novinski natpis u kojem se prenose reči prodavca s buvljaka koji kaže da Marić preprodaje knjige koje kod njih kupi.

- Poručujem potencijanim kupcima da se ne izlažu trošku jer bi Vesna najradije svu tu starudiju dala za džabe samo da je se reši. Odlučio sam da spasem knjige i poklanjam kolekciju od 50.000 knjiga muzeju grada Beogada - kaže pasionirani ljubitelj raznog štiva koji je decenijama i sam istraživao zabranjene stranice naše istorije, otvarao opasne tabu teme.

Svaki kutak je pokriven štivom
Svaki kutak je pokriven štivomfoto: Privatna Arhiva

Za Marića se može reći da je život posvetio prikupljajući sklonjenu i neobjavljenu istorijsku građu iz domaćih i inostranih arhiva. S obzirom na to da mu je jedini pravi protivnik u skladištenju knjiga supruga Vesna Radusinović, pozvali smo i priznatu književnicu:

Vesna Radusinović
foto: Privatna Arhiva

- Šta kažeš? Marić prodaje knjige? Kamo sreće! Čime da te počastim za ovu lepu vest?! Najlepšu! Dva stana je pretvorio u biblioteke i trenutno živi kod mene kao podstanar, gde pokušava da napravi i treću biblioteku. To je, draga moja Ljiljo, bitka neprestana (smeh). Ne postoji čovek bez dijagnoze, postoje samo nepregledani, a Marić je kao što vidiš horder. No, knjige jesu njegov život, pa nekako izlazimo na kraj sa tim. Kamo sreće da ih prodaje, bili bismo multimilioneri. I ja imam desetak hiljada knjiga, ali su uredno složene i većinom su monografije. Neka zainteresovani pokucaju na Marićeva vrata i pokušaju da od njega otkupe jednu jedinu knjigu. Javno obećavam bogatu nagradu svakome ko u tome uspe - poručila je kroz osmeh književnica.

01:38:13

SCENIRANJE 25.06.2023. MILOMIR MARIC

-

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track