SLIKAO SE NAG, ŽENIO SE 10 PUTA, ZBOG OVOGA DOBIO ZATVORSKU KAZNU! Buran život pevača Hašima Kučuka Hokija: Od džamije do Amerike
Foto: Printscreen/YT

nastradao 2002. godine

SLIKAO SE NAG, ŽENIO SE 10 PUTA, ZBOG OVOGA DOBIO ZATVORSKU KAZNU! Buran život pevača Hašima Kučuka Hokija: Od džamije do Amerike

Stars -

Bosanski pevač Hašim Kučuk Hoki, rođen je 1946. godine, a kao mlad je stekao veliku popularnost. Nažalost, 2002. godine tragično je izgubio život u saobraćajnoj nesreći.

Pre nego što je započeo muzičku karijeru, Hoki je 14 godina radio kao mujezin u džamiji, a život mu se promenio iz korena kada je otišao u vojsku.

Hašim Kučuk Hoki
foto: Printscreen/YT

Svoju karijeru je započeo pevajući sevdalinke, prvo u kafanama, a onda i na festivalima. Proslavio ga je nastup na Ilidži 1970. godine, tada najprestižnijem festivalu na Balkanu. Tada se publici predstavio pesmom "Tugo, moja tugo", gde je osvojio drugo mesto. Najveću popularnost stekao je upravo 70-ih godina prošlog veka.

Pored pevanja, mnogi ga pamte i po velikom skandalu na jugoslovenskoj javnoj sceni.

Naime, on je prvi pevač koji se 1972. godine fotografisao nag, ali samo do pojasa, za list "Sanja".

On je za tadašnje vreme imao neobičan i prepoznatljiv imidž, jer je stalno nosio crne naočare i imao je dužu kosu, što ga je izdvajalo od drugih pevača, a poznat je i po burnom ljubavnom životu. Ženio se čak deset puta, a iz tih brakova imao je jedanaestoro dece.

Hoki je bio veliki poštovalac Josipa Broza Tita, pa je u njegovu čast dvoje svoje dece nazvao upravo po tadašnjem predsedniku - Alija Tito i Dario Tito.

Hasim Kucuk
foto: Stampa

Hašim se početkom 80-ih godina povukao sa muzičke scene i otišao u SAD gde je, zbog zakonske veze sa dve žene, bio osuđen na zatvorsku kaznu. Međutim, kaznu nije služio, već je bio deportovan u Jugoslaviju, a povratak u SAD bio mu je zabranjen. Zbog ovog događaja izgubio je svu stečenu imovinu u Americi.

Hašim Hučuk Hoki bio je prvi na listi kada je u pitanju broj prodatih ploča, ali i nagrada koje je dobijao, a više puta mu je ukazana čast da peva i tadašnjem predsedniku Titu.

Ostaće zapamćen po mnogim hitovima, a posebno se ističe njegov veliki hit "Nazdravite drugovi", koji se 1971. godine prodavao i po 50.000 primeraka dnevno.

Novembra 2002. godine, Hašim je poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Kovilja, a sahranjen je na groblju u selu Sakule, u opštini Opovo.

Hašim Kučuk Hoki
foto: Printescreen

Kurir.rs/srpskainfo

Bonus video:

01:28:47

SCENIRANJE 11.06.2023. MIJATOVIC KODIC SOFRONIJEVIC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track