Preminula Zlata Petković

Zlata Petković (1954-2012)

Preminula Zlata Petković

Stars -
Glumica koja se proslavila ulogom u serijalu „Otpisani“ preminula u ponedeljak u 58. godini od posledica moždanog udara
1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

Odlazak velike umetnice.Glumica Zlata Petković preminula je u ponedeljak u 14 časova u 58. godini. Primljena je u beogradski Urgentni centar 22. novembra, nakon što je u svom stanu pronađena u besvesnom stanju posle teškog moždanog udara. Lekari su danima pokušavali da je spasu, u petak je operisana, ali moždane funkcije su zamrle preksinoć. U ponedeljak je i srce prestalo da joj kuca.Zlata je, kako piše u njenoj biografiji, igrom slučaja rođena u Svrljigu 11. februara 1954, zato što je njena majka bila u poseti svekrvi, pao je veli sneg, zavejao sve puteve i nije mogla da se vrati nazad u Niš. Osnovnu školu je završila u Smederevu, a gimnaziju vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. ponuđeno joj da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije, kada je izabrana za prvu pratilju. Titula joj je omogućila da ode na svetski izbor u Tokio, gde je postala mis fotogeničnosti.

Baš to učešće na takmičenju lepote donelo joj je prvu filmsku ulogu u ostvarenju Milana Jelića „Bubašinter“. Rešila je da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, ali ubrzo je odustala jer je bila tek prvi razred srednje škole. Lentom jugoslovenske misice okitila se 1971, a Akademiju je završila 1976. Kolege na klasi bili su joj Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski.Prekretnica u njenom umetničkom životu bila je ponuda reditelja Aleksandra Đorđevića da zaigra ulogu Marije u „Povratku otpisanih“. Serija obara sve rekorde gledanosti, a Zlata postaje velika zvezda. Mnogo je igrala u pozorištu i na televiziji i snimila brojne pesme za decu. Poslednju ulogu imala je u seriji „Selo gori, a baba se češlja“.Bila je udata za arhitektu i kompozitora Aleksandra Sanju Ilića, sa kojim ima sina Andreja. Iz prvog braka sa Dušanom Radenkovićem ima sina Gvozdena.

BIOGRAFIJA1954 - rođena u Svrljigu1970 - proglašena za prvu pratilju na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije1971 - postala mis Jugoslavije1971 - prva uloga u filmu „Bubašinter“1976 - završava Akademiju dramskih umetnosti1976 - uloga Lepe u „Grlom u jagode“1976 - prvo pojavljivanje u ulozi Marije u „Povratku otpisanih“1979 - tumači partizanku Jelenu u „Partizanskoj eskadrili“2010 - poslednja uloga - doktorka u seriji „Selo gori, a baba se češlja“

http://www.youtube.com/watch?v=aOSCcEJSjHo
http://www.youtube.com/watch?v=ysNp_FrntNk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track