Najnovije vesti

Dr Nele Karajlić: Strahovao sam od Haga!

Intervju

Dr Nele Karajlić: Strahovao sam od Haga!

Stars
U jednom momentu mi je bila frka. Koliko su ludi ovi iz Tribunala, mogli su me cimnuti kao podstrekivača, kao nekog ko je nadahnuo početak rata

Ozbiljno neozbiljan.
Povratak „Nadrealista“ na TV ekrane dogodio se zahvaljujući velikom izazovu, ali i riziku, koji je prihvatio Dr Nele Karajlić. U intervjuu za Kurir on otkriva mnogo detalja novog serijala, ali bez zadrške se osvrće i na aktuelne društvenopolitičke teme.

- Lakše je Miškoviću pred istražnim sudijom nego meni pred Kurirom - našalio se na početku intervjua Dr Nele Karajlić i dodao:
- Uzbuđen sam svaki put kada govorim za vas, jer nikad ne znam s koje strane ćete me spotaći!

♦ Pa, valjda smo na istoj strani!
- To u principu jeste! Kurir ima tu neku dozu humora, premda je vama malo teže zato što to morate svaki dan, a ja se trudim da to radim jednom u 15 godina. Iako, u suštini, ako želiš da postigneš tu neku vrstu „autoriteta“, svaki dan moraš da pratiš događaje...

♦ Videli smo da ste ispratili mnogo važnih događaja. Šta nas još očekuje?
- Pa, osim toga kako je naš slavni Marko Kraljević završio u Tribunalu i kako mu je suđeno tamo, videćete i način na koji Vlada Srbije popunjava budžet. A to je igra samo na sigurno u kladionici.

♦ Da li je opasno šaliti se s tim?
- Pa, vi iz Kurira to znate najbolje! Pre nego što sam počeo da snimam, trebalo je prvo da dođem da vidim kako vi prolazite i da zajedno pišemo scenario.

♦ Kako je u odnosu na pre, da li je u današnje vreme lakše?
- Onda je bilo teško probiti tu prvu liniju cenzure, ali to je bilo samo te 1984, dok 1991. godine cenzure nije ni bilo. Naše emisije posle više niko nije zarezivao ni za suvu šljivu, zato što su imali pametnija posla. Pripremali su se za rat! Ko će razmišljati o „Nadrealistima“ kad se priprema rat?! Danas je to malo drugačije. Danas je ta demokratija, sloboda govora, điđimiđi... Patetika! S druge strane, i gomila raznih zakona i zakonskih članaka po kojima ne smeš ni levo, ni desno. Tako se u suštini sve svodi na isto. Onaj ko je na vrhu vlasti potrudiće se da ti začepi usta! Da li je demokratija ili komunizam - isto je!

♦ Da li su vas optuživali da ste poslužili kao paravan za rat jer ste mnogo toga predvideli u TLN?
- Neki su nas zaista napadali da smo mi to znali, što je suludo! Kad je počeo rat u Sarajevu, sećam se da su neke paravojne trupe ušle u stan mojih roditelja. Kad su našli te moje scenarije, bili su potpuno ubeđeni da sam ja taj koji je bio inspiracija ne znam kome, valjda onima koji su počeli sukob.

♦ Jeste li strahovali zbog toga?
- Mi smo te scenarije pisali mnogo pre nego što je rat počeo. Ipak, u jednom momentu mi je stvarno bila frka. Koliko su ludi ovi iz Haga, mogli su me cimnuti kao podstrekivača, kao nekog ko je nadahnuo početak rata.

♦ Šalu na stranu, jeste li vi, poput većine, iznenađeni ishodima suđenja u Tribunalu?
- Bio sam iznenađen onom prvom odlukom. Glupo je pričati aposteriori, ali smatram da je ključ u tome što niko u ovom narodu nije bio dovoljno pametan da tih 80-ih anticipira da će Zapad biti protiv nas. To je trebalo tada shvatiti. A ova odluka sada u Hagu samo je još jedan dokaz da nisu promenili mišljenje.

♦ Mislite li da su Srbi loše odigrali, kao u fudbalskoj utakmici?
- Veoma je lako igrati utakmicu u kojoj sudija navija za tebe - to je onda šega, svaki faul je tvoj - a vrlo teško igrati utakmicu kad je sudija očigledno protiv tebe i kada ti svakog sekunda sudi neku tehničku grešku. Mi smo gušeni 20 godina i retko koji narod može toliko dugo da izdrži taj pritisak, dok su Hrvati sve vreme bili pozitivno karakterisani, otkako im je Tuđman došao na vlast, Zapad nije povezao njegove pokrete s pokretima jednog ranijeg hrvatskog poglavnika.

♦ Kako gledate na ova srpsko-hrvatska prepucavanja u vezi s muzičkim gostovanjima - da li jedan Bora Čorba treba da ide u Zagreb i da li je Prljavom kazalištu mesto u Areni?
- To je pitanje kapitalizma. Onog momenta kada neki lokalni promoter oseti da ima punu dvoranu s Kazalištem, on će je imati. S tim što sam uveren da će svi hrvatski bendovi koji su već svirali po Srbiji obrnuti i treći krug dok mi krenemo kod njih. Tamo će biti teže Bori, ne znam da li je svirao...

♦ Nije još, ali planira ako ga Srbija pošalje...
- Teško da će! Znam samo jednu Canetovu genijalnu provalu - kad su ga prvi put zvali da Partibrejkersi sviraju u Zagrebu, rekao je: „A gde ćemo da spavamo - u Jasenovcu?!“ Čuo sam da je to njegova provala i moram priznati da je genijalna.

♦ Mislite li da je Beograd ipak najotvoreniji grad u regionu?
- Beograd je, kako god okrenemo, najliberalniji grad trenutno, a mogu slobodno reći i u Evropi. Ne može se ovako zajebavati nigde na svetu. Možda može, ali ne na velikim televizijama.

 

Nadrealisti 1991.
Nadrealisti 1991.

Nadrealisti 2012.
Nadrealisti 2012.

Nadrealisti 2012.
Nadrealisti 2012.

Nikola Kojo kao amater iz Tuzle

♦ Čula sam za jednu anegdotu sa snimanja, kada ste Nikoli Koju rekli da glumi kao amater iz pozorišta u Tuzli. Kako je on na to reagovao?
- Ma, nije to anegdota! Mi se stalno zezamo na snimanju jer radimo otvoreno. I ja to često koristim, možda nisam čak ni njemu rekao, možda sam nekome drugom, jer često kažem to - nemoj da budemo kao amateri iz Tuzle!

Vesna se ne skida sa Skajpa

♦ Kako se ponaša prva liga srpske glumačke ekipe?
- MBA liga - ja se zezam da su to Kojo, Cvija, Vesna Trivalić, Goran Sultanović, dok su ovi ostali MCA liga, studentska... Mislim da je svako od njih, uključujući i mene, ušao bez zadrške u projekat. Kojo se zeza da nikad u životu ne dođe na neko snimanje kad on ne snima, a ovde je maltene svaki dan dolazio. Posle toga je visio i u montaži, kao da je montažer. Da ne govorim o tome da me svako od njih zove telefonom i „smara“. Ha, ha. Vesna, pošto živi u Dubaiju, svaki dan je na Skajpu i pita: „Kako je bilo, kako je bilo?“

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...