ZAHAR RAZOČARAN: Nacionalne penzije određuju tajkuni

Milutin Popović

ZAHAR RAZOČARAN: Nacionalne penzije određuju tajkuni

Stars -
Čuveni kompozitor treći put nije svrstan u zaslužne umetnike Srbije. On se zalaže da država ukine davanje po 50.000 dinara

Ispao sa spiska.Milutin Popović Zahar jedan je od umetnika koji nije dobio nacionalnu penziju. U razgovoru za Kurir kompozitor nekih od najvećih hitova poput „Vidovdana“ i „Ivanovih korita“ razočaran je odlukom komisije koja je procenila da on nije zaslužan umetnik.- Konkurs je kao i svih godina ranije nesretna kombinacija dobrih namera i brzoplete koncepcije s komičnim posledicama. Izbor žirija sa predstavnicima raznih umetničkih esnafa, doveo je do nušićevskog trvenja ko će uspešnije progurati svog kandidata.Zahar za sebe kaže da je borac i do sada je tri puta pokušao da se njegovo ime nađe na spisku onih koji će mesečno od države dobijati po 50.000 dinara.- Tek poslednji put sam shvatio da su uredba o uslovima konkursa i kriterijumi navedeni u njoj samo pro forme, a da se odluka ko je dobitnik priznanja donosi na osnovu činjenice ko ima jaču vezu. Čini se da je javna tajna da iza mnogih kandidata već od početka stoji neki autoritet iz redova političara ili čak tajkuna. Na taj način srpski mentalitet obnavlja sećanja na prizore iz Nušićevskih komada „Dr“ ili „Gospođa Ministarka“, u kojima „rođaci“ ministra lobiraju da im se dodeli „klasa“.On naglašava da bi trebalo ukinuti nacionalne penzije.- Dodelio bih samo titulu nacionalnog umetnika, a uz nju bih dodelio samo povelju i mali pehar sa imenom. Materijalni deo odnosio bi se samo na nesporne umetnike sa minimumom egzistencije, ali ne u vidu milostinje, već kao gest priznanja i poštovanja države prema njima.

Novac bih dao deci s KosovaDa li ste besni zbog odluke komisije?- Nisam ni na koga besan. Materijalni deo nikada mi nije bio u prvom planu, jer sam odlučio da prve tri „penzije“ uplatim siromašnoj i nezbrinutoj deci na Kosovu. Najveće priznanje mi svakog dana ukazuje običan narod na ulici, pijaci i u gradskom prevozu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track