300 ČUDA: Otkrivamo srpski Stounhendž kod Negotina i rimske terme u prokupačkom selu Bace
Foto: Promo

300 ČUDA: Otkrivamo srpski Stounhendž kod Negotina i rimske terme u prokupačkom selu Bace

TV šou -

Iz epizode u epizodu gledamo neobične priče o ljudima, prirodnim pojavama i mestima, koji nisu uobičajeni, već “iskaču” iz okvira svakodnevice. Emisija “300 čuda” u novoj epizodi donosi nam priče o “srpskom Stounhendžu”, kako mnogi zovu staro groblje u selu Rajac kod Negotina i rimskim termama u prokupačkom selu Bace.

300 čuda
foto: Promo

Na samom kraju čuvenih Rajačkih pimnica nalazi se jedinstveno groblje, koje čeka da se nađe na listi Svetske baštine UNESCO. Ne bez razloga, jer se na njemu nalazi 1540 spomenika visokih i do tri metra sa kamenim kapama na vrhu.

300 čuda
foto: Promo

A u selu Bace, prilikom izgradnje magistralnog puta Prokuplje-Kuršumlija, sasvim slučajno otkrivene su rimske terme. Danas se iznad termi nalazi nadvožnjak pa su brojnim putnicima gotovo nevidljive. Reč je o termama nekog bogatog rimskog velikaša, koji je negde u blizini imao svoju “Vilu rustiku”. Terme su obično građene u blizini mesta stanovanja. Sudeći po veličini termi, one su bile namenjene za porodično uživanje, ali i za okupljanje manjeg broja prijatelja.

Emisiju 300 čuda možete da gledate večeras od 19.30 časova na Kurir televiziji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja