PROLEĆNI RADOVI U NJIVAMA I VOĆNJACIMA: Kako se pripremiti za leto i plodnu godinu?
Foto: RINA

PROLEĆNI RADOVI U NJIVAMA I VOĆNJACIMA: Kako se pripremiti za leto i plodnu godinu?

Vesti -

Pripreme na poljima, oranicama i u voćnjacima su već odavno krenuli, pa se od zimskog, tihog dela godine, krenulo u ozbiljne radove. Zemljoradnički krajevi, ako obratite pažnju, već prikazuju brojnu mehanizaciju i obavljanje svih onih potrebnih poslova koji su potrebni kako bi se zemljište pripremilo za setvu, dok se o voćnjacima brine na drugačiji način. Sve ovo prate i pripreme bašta i dvorišta, pa se uz voće i povrće, pripremaju i cvetnjaci koji će do leta biti spremni za uživanje.

Šta se sve ovih dana radi, kada i na koji način, uz koje mašine, pitanja su na koja tražimo potrebne odgovore i upućujemo vas na neka od najboljih rešenja.

Priprema zemljišta za setvu

Nakon jesenjih radova na oranicama, sledi zimski period kada zemlja prikuplja mnogo vlage, odrađuje potrebne procese do proleća, kako bi mogla da doprinese prihodu i vidu ploda. Međutim, sve to ne bi moglo biti moguće da nije prolećne pripreme, koja podrazumeva ponovno prevrtanje zemlje, njeno usitnjavanje, prehranu, za šta su najčešće potrebni motokultivatori.

Za sve prolećne radove na zemljištu koje se priprema za setvu postoji veliki broj mehanizacije, međutim, motokultivatori su prilično opširno i jeftinije rešenje, jer se uz različite dodatke mogu završiti brojni poslovi koji spadaju u ove, poslednje pripreme za setvu, te ujedno u velikoj meri olakšavaju zemljoradnicima celokupan proces.

Orezivanje voća u proleće?

Kako s prvim danima proleća počinje i vegetacija, tako se period orezivanja završava. Sam trenutak kada je potrebno orezati određenu voćku zavisi od toga koja je u pitanju, neke se orezuju s prvih dana jeseni, neke pred proleće, pa tako i treba pratiti taj period, da se ne bi šta uradilo pogrešno. Međutim, ovaj period je odličan da pronađete makaze za orezivanje voća.

Vanjski poslovi na njivama, u polju, kružnog su karaktera i jedni drugi smenjuju i uvek zahtevaju određeni alat ili mehanizaciju. Makaze za orezivanje voća su prilično potrošan alat, pa je ovo najbolji trenutak za nabavku novih, kako bi bile spremne za jesen.

Prehrana i zaštita voća

Orezana stabljika, u periodu kada je to bilo potrebno, prezimi u urednom stanju, a s prolećem uvek je potrebno malo joj potpomoći u buđenju i oživljavanju. Iako priroda raadi svoje i izaziva vegetaciju, od dalje brige će zavisiti plod, njegov kvalitet, brojnost i sam ukus. Zato je sada odlično vreme da uz malo odvojenog vremena i uživanja, obratite pažnju na zemljište oko voćnjaka, samo stablo i prehranu koja je potrebna, ali i zaštitu, jer s prolećem ne bujaju samo pupoljci, već i korov i štetočine.

Đubrenje i prehrana zemljišta

Ništa drugačije nije ni za zemljište koje se priprema za setvu. Đubrenje je u prolećnim danima najveća potreba svih oranica i zemljoradnika. U odnosu na vrstu zemlje, njene karakteristike i pH vrednost, bira se i način prehrane, a to je najčešće urea, koja doprinosi zdravlju i kvalitetu zemlje za sadnju. Buđenje prirode zahteva mnogo truda i vremena, ali posebno i znanja koje koristi tome da se svaka setva završi bogatom žetvom, u čemu veliki udeo pomoći imaju savremeni alati, mehanizacija i protokoli koji olakšavaju poslove.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track