BIZNIS FORUM: Za reforme je potreban konsenzus
Foto: Zorana Jevtić

Guvernerka i premijer na Kopaoniku

BIZNIS FORUM: Za reforme je potreban konsenzus

InfoBiz -
Jorgovanka Tabaković poručila da će Narodna banka Srbije voditi opreznu monetarnu politiku usmerenu na obezbeđivanje povoljnih uslova za razvoj srpske privrede u budućnosti

KOPAONIK - Tradicionalno.

Trodnevni Biznis forum 2014, koji će pokušati da ukaže na koji način Srbija može da ubrza reforme i da se tako približi EU, u utorak je zvanično otvoren intoniranjem himne „Bože pravde“.

Na njemu će, između ostalog, biti iznete preporuke koje bi buduća vlada mogla da iskoristi za uspešnije sprovođenje reformi u oblasti ekonomske politike. Promenimo SrbijuGlavna tema 21. biznis skupa jeste „Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja“. Prvog dana skupa, koji se popularno naziva i „srpski Davos“, učesnicima se obratio predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. On je izjavio da je potrebna što šira saglasnost o promenama u ekonomiji i da nema dileme o tome koji su osnovni pravci reforme. Dačić je rekao da nije sporno da je potreban konsenzus o promenama ekonomske situacije, ali da je problem u načinu na koji se dolazi do konsenzusa.- Mogu da pitam svakog jeste li za promene i svi će reći da jesu, ali ako pitamo jeste li za promene da vas promenimo - teško da su za promene - rekao je Dačić i primetio da svi imaju svoje interese.Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, naveo je da svuda u svetu postoji dilema da li ići na štednju ili potrošnju, odnosno razvoj, ali da je uoči izbora teško naći nekog ko će reći da je za stezanje kaiša. Dačić je podsetio i da je i ranije, u prethodnoj vladi, bilo ideja poput solidarnog poreza.- Sećate se da je bila rasprava da li treba da postoji solidarni porez. Pošto sam bio u više vlada, ne znam ko je u kojoj stranci, da li su to stare ili nove demokrate, ali i tada se raspravljalo o solidarnom porezu - rekao je Dačić.Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će NBS i u narednom periodu voditi opreznu monetarnu politiku usmerenu na obezbeđivanje povoljnih uslova za dalji razvoj privrede i omogućavanje održivog privrednog rasta. Rast standardaOna je rekla da NBS računa na uspeh svih ostalih privrednih činilaca, kako bi zajedno doprineli bržem razvoju domaće privrede, rastu životnog standarda građana, smanjenju nezaposlenosti i u celini jačanju perspektiva domaće ekonomije.- Za reforme je potreban konsenzus svih učesnika u društvenom i političkom životu, sindikata, poslodavaca i šire javnosti, odnosno potrebno je kreiranje ambijenta za promene - poručio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Računa na uspeh... Jorgovanka Tabaković
Računa na uspeh... Jorgovanka Tabaković

Kostić priredio KOKTEL DOBRODOŠLICEVeče uoči zvaničnog početka „srpskog Davosa“ za goste foruma priređen je koktel, na kojem je gostima u ime organizatora Saveza ekonomista Srbije dobrodošlicu poželeo predsednik Aleksandar Vlahović. On je rekao da Biznis forum na Kopaoniku prerasta u ozbiljan brend, koji se gradi već 21 godinu.- Očekujem da ćemo imati vrlo jasnu poruku nakon završetka Kopaonik biznis foruma i očekujem da poruke Biznis foruma budu deo ekonomske politike nova vlade nakon izbora - poručio je Vlahović.Goste je pozdravio i predsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić, domaćin koktela, koji je rekao da je Srbija ove godine mnogo bliža Evropi nego prošle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track