UPRAVA RTB BOR PITA SPASKOVSKOG: Kako je nestalo 800 kg zlata za dve godine?
Foto: Dado Đilas, Nebojša Mandić

ZLATNI MULJ: RASKRINKANA NAJVEĆA PLJAČKA SRPSKOG BLAGA

UPRAVA RTB BOR PITA SPASKOVSKOG: Kako je nestalo 800 kg zlata za dve godine?

InfoBiz -

U izveštajima za 2015. i 2016. uočeno da fali skoro tona zlata, organi upravljanja rudnika zatražili su od direktora Blagoja Spaskovskog da sve ispita

Posle pisanja Kurira o neviđenoj pljački zlata u RTB „Bor“, javili su se iz ovog preduzeća i potvrdili da je i u godišnjim izveštajima primećeno da nedostaje čak oko 800 kilograma zlata!

Kako Kurir saznaje, upravo zbog toga su organi upravljanja tražili od poslodavca (direktora) Blagoja Spaskovskog da se sve ispita i da se nedostaci unesu u izveštaje.

Prema rečima našeg izvora, u godišnjem izveštaju za 2015. uočeno je da fali oko 300 kilograma zlata, dok je u izveštaju iz 2016. nedostajalo oko 500 kilograma.

Samo okvirne brojke

- To su okvirne brojke, računate na neki minimum - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Organi upravljanja su reagovali tako što su pojedini među njima tražili od poslodavca (direktora) da se svi relevantni podaci ispitaju i da se svi nedostaci unesu u izveštaj o ostvarenim rezultatima rada, kako za 2015. tako i za 2016. Inače, nekakve podatke za 2015. je poslodavac (direktor) naknadno dostavio, ali organi upravljanja nisu bili zadovoljni tim objašnjenjem jer podaci nisu bili tačni.

Izvor našeg lista još dodaje da organe upravljanja niko nije udostojio nikakvih podataka sa sednice održane 30. juna 2017, na kojoj je trebalo da bude usvojen izveštaj za 2016.

- Da li i koliko kilograma zlata fali u prvih šest meseci 2017, još nema podataka. Ti podaci još nisu dostupni članovima organa upravljanja, pa čak ni onima koji su predstavnici Vlade Republike Srbije - dodaje naš izvor.

Branislav Mihajlović, doktor tehničkih nauka, kaže da su ove informacije i njemu dostupne.

- Prema dostupnim informacijama, prošle godine je tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao da RTB „Bor“ generiše gubitke od oko 100 miliona evra godišnje. Samo naivan čovek može da pomisli da toga neće biti i ove godine - naveo je Mihajlović za Kurir.

Pod lupom

Podsetimo, Kurir već danima piše o velikoj aferi u RTB „Bor“, odakle je višegodišnjim pljačkanjem izneto više od pet tona zlata, zbog čega je država oštećena za 150 miliona evra. Zbog ogromnih gubitaka rudnika, ali i stotina kilograma zlata koji se ne prikazuje u izveštajima, poslovanje RTB „Bor“ došlo je i pod lupu nadležnih organa.

E. K.

Foto: Nebojša Mandić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track