AFERA ZLATNI MULJ: Blagoje Spaskovski godinu dana pod istragom zbog pljačke pet tona zlata
Foto: Dado Đilas, Shutterstock

Otkrivamo: Uključena i strana policija

AFERA ZLATNI MULJ: Blagoje Spaskovski godinu dana pod istragom zbog pljačke pet tona zlata

Politika -

Eksperti pogona Zlatara u RTB „Bor“ u godišnjem izveštaju za 2015. uočili da fali 300, a 2016. čak 500 kilograma čistog zlata

Policija već godinu dana istražuje Blagoja Spaskovskog i poslovanje Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“, odakle je višegodišnjim pljačkanjem izneto više od pet tona zlata, zbog čega je država oštećena za 150 miliona evra, saznaje Kurir.

Kako saznajemo, u istragu ove najveće pljačke blaga u Srbiji uključila se i strana policija.

Kako kaže naš dobroobavešteni izvor, eksperti pogona Zlatara u RTB „Bor“, u godišnjim izveštajima o proizvodnji, koji se prosleđuju rukovodećim i upravnim organima u preduzeću na (ne)usvajanje, uočavali su godinama da nešto debelo škipi. Tako je u izveštaju iz 2015. primećeno da fali 300 kilograma, a u izveštaju iz 2016. nedostajalo je 500 kilograma čistog zlata.

Iako je javna tajna da se anodni mulj godinama iznosi iz RTB, zanimljivo je da niko iz tog preduzeća nikada zvanično nije predstavio gubitak u proizvodnji zlata.

Uprkos osnovanim sumnjama nadležnih da iza stoji upravo Spaskovski, on već devetu godinu zaredom opstaje na poziciji direktora RTB.

foto: Damir Dervišagić

Izvršni direktor Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže da bi posle svega ovoga Vlada morala hitno da reaguje i za početak smeni Spaskovskog.

- Vlada Srbije ima posrednu kontrolu u RTB kroz Skupštinu i Upravni odbor tog preduzeća i ima obavezu da reaguje. Ne postoji nijedan promil mogućnosti da resorna ministarstva energetike i privrede ne znaju šta se dešava u Boru. Uostalom, slučaj RTB je postao važna tema za Svetsku banku i MMF i taj problem se više ne može gurati pod tepih. Logično bi bilo da nakon svih afera Spaskovski ekspresno bude smenjen - Kaže Ninić.

Spaskovski ni juče nije odgovarao na pozive i poruke.

Šta je sve radio

Gubici

U 2014. i 2015. RTB imao gubitak od 250 miliona evra Ne plaća struju

RTB 2016. potrošio struju za 4,4 milijarde dinara, a platio samo 650.000 dinara ili nešto više 0,01 odsto duga

Uvećani troškovi gradnje topionice

Investicija izašla na 300-400 miliona evra, ili najmanje dva puta više od projektovanih 175 miliona „Ne može nam niko ništa“

Više puta pevao hit Mitra Mirića na proslavama. I to na leđima kolege i sa zalepljenim novčanicama na čelu

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Dado Đilas, Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena dan ranije, ali ne na nasipu! Novi svedok ruši Zoranovu priču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track