Najnovije vesti

SAJAM PRIVREDE U TIRANI: 100 srpskih privrednika otišlo u Albaniju
Foto: Youtube Printscreen

Privredna komora Srbije

SAJAM PRIVREDE U TIRANI: 100 srpskih privrednika otišlo u Albaniju

Biznis

BEOGRAD - Više od stotinu srpskih privrednika učestvovaće na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji se otvara večeras, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS) koja zajedno sa Razvojnom agencije Srbije (RAS) organizuje učešće srpskih privrednika.

 

Priliku da na nacionalnom štandu predstave svoj proizvodni program i izvoznu ponudu imaće 41 kompanija iz Srbije, a u subotu će biti održana prva skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, navodi se u saopštenju.

 

Privrednu delegaciju Srbije predvodiće predsednik PKS Marko Čadež, koji je uoči početka sajma poručio da je srpska privreda prepoznala neiskorišćeni potencijal i šansu za plasman svojih proizvoda na albansko tržište i Albaniju kao novu izvoznu destinaciju.

foto: Profimedia

"Interesovanje ne samo za trgovinu, već i za druge oblike saradnje sa albanskim partnerima, potvrđuju činjenice da je na ovogodišnjem sajmu dvostruko više naših kompanija, velikih, ali i onih manjih, koje se predstavljaju na gotovo tri puta većem nacionalnom štandu i da je sajamska ponuda naše privrede mnogo bogatija, raznovrsnija i kvalitetnija nego prošle godine", izjavio je Čadež.

 

Probuđenom interesovanju su, kako je dodao, doprinele aktivnosti PKS i mešovite Trgovinsko-industrijske komore, osnovane tokom prošlogodišnjeg sajma, koje su se maksimalno angažovale da približe i povežu naše privrede: informacijama o uslovima i mogućnostima poslovanja na albanskom i srpskom tržištu, uspostavljanjem direktnih kontakata i organizacijom poslovnih razgovora pojedinačnih kompanija o sasvim konkretnim poslovnim aranžmanima.

 

Albanija je, prema njegovim rečima, ekonomija sa kojom smo u proteklih godinu dana napravili najveći napredak u bilateralnoj ekonomskoj i regionalnoj saradnji, o čemu svedoči rast ukupne robne razmene, obostrano, i izvoza srpskih proizvoda u Albaniju i albanskih u Srbiju, za više od trećine, tačnije za 36-37 odsto za devet meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne.

foto: Profimedia

Dokaz napretka su i potpisani ugovori i dogovori o formiranju mešovitih kompanija radi nastupa na lokalnim, regionalnom i međunarodnom tržištu, zajedničkim ulaganjima i drugim vidovima biznis partnerstava.

Srpske kompanije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva, mašinske, hemijske, elektroindustrije, tekstila i farmacije će u naredna tri sajamska dana, na zajedničkom izložbenom prostoru od 310 kvadrata, izlagati pred potencijalnim partnerima iz Albanije i drugih zemalja učesnica.

 

Osim 41 kompanije koje izlažu na nacionalnom štandu, na ovogodišnjem sajmu privrede u Tirani predstaviće se i 22 firme iz južne i jugozapadne Srbije u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora projekta, koji realizuju RAS i USAID.

 

Učesnicima skupštine Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, kako je potvrđeno, obratiće se albanski premijer Edi Rama i ministar ekonomije i finansija Arben Ahmetaj.

 

Nakon plenarnog zasedanja, predviđen je Poslovni forum, odnosno

bilateralni poslovni razgovori albanskih i srpskih privrednika.

 

Međunarodni privredni sajam PANAIR 2017 najveća je sajamska manifestacija u Albaniji koja okuplja kompanije iz svih grana privrede i pruža priliku za susrete proizvođača, trgovinskih lanaca, uvoznika i distributera iz Albanije.

 

U 2016. godini na sajmu je proizvode predstavilo više od 290 izlagača iz 30 zemalja sveta, dok je sajam posetilo preko 20.000 posetilaca, od čega 7.000 specijalizovanih kupaca.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...