NARODE, NE PLAŠI SE PRODAJE TELENORA: Korisnici mogu da se nadaju boljim uslugama i nižim cenama
Foto: Reuters

Istražujemo kakva nas promena čeka

NARODE, NE PLAŠI SE PRODAJE TELENORA: Korisnici mogu da se nadaju boljim uslugama i nižim cenama

InfoBiz -

Češki milijarder platiće 2,8 milijardi evra za kompanije u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori

Prodaja srpskog „Telenora“ kompaniji najbogatijeg Čeha Petra Kelnera neće uticati na korisnike ovog mobilnog operatera u Srbiji, poručuju iz norveške kompanije, dok se domaći analitičari nadaju da će novi gazda ponuditi kvalitetniju uslugu i možda niže cene.

Norveška „Telenor grupa“ potvrdila je juče da je poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope prodala češkom investicionom fondu PPF sa sedištem u Holandiji za 2,8 milijardi evra.

- Posle 11 godina u Srbiji ulazimo u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i dosad, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima - rekla je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka „Telenora“ u Srbiji.

Iz PPF grupe su poručili da se ovom kupovinom bliže svom dugoročnom cilju da postanu evropski operator srednje veličine i navode da će preuzeti potpunu kontrolu nad kupljenim kompanijama do juna 2018, dok će brend „Telenor“ imati pravo da koriste do polovine 2021. godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić posle ove transakcije ne očekuje velike promene na tržištu.

- Korisnici bi mogli osetiti poboljšanje ako novi vlasnik „Telenora“ ponudi neke druge usluge kupcima ili da se na neki način poveća kvalitet usluge i eventualno smanje cene - rekao je Savić.

Finansijski analitičar Dragovan Milićević je na osnovu saopštenih podataka sračunao da vrednost srpskog dela „Telenora“ iznosi 1,15 milijardi evra.

- Pitanje je šta će novi vlasnik da radi. Telekomunikacione usluge rastu, ali rastu novi paketi. Tržište je zasićeno, a „Telenor“ nije ni pokušao s fiksnom telefonijom, nema kablovsku, boks pakete, televiziju - kaže Milićević.

foto: Zorana Jevtić

Rasim Ljajić

DOBAR SIGNAL INVESTITORIMA

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić očekuje da će prodajom „Telenora“ biti obezbeđene nove investicije u istraživanje i razvoj telekomunikacija u Srbiji:

- Prodaja „Telenora“ pokazuje da je tržište u Srbiji zrelo jer se drugi put obavlja transakcija jednog istog telekomunikacionog operatora. To je dokaz da je Srbija atraktivna investiciona destinacija i dobra poruka i signal za druge investitore.

ČINJENICE

Ko je Petr Kelner

88. na Forbsovoj listi milijardera s bogatstvom od 15,9 milijardi dolara

ima četvoro dece

u biznis s telekomunikacijama ušao je 2013. kupovinom češkog telekoma O2 za 2,5 milijardi dolara od španske „Telefonike“

počeo privatni biznis prodajom kancelarijske opreme

Sa partnerima je 1991. osnovao PPF, Prvi privatizacijski fond

PPF grupa sada upravlja imovinom vrednom 35 milijardi dolara

PPF grupa prisutna je u 16 država na tri kontinenta (Evropa, Amerika i Azija)

PPF grupa ima više od 100.000 zaposlenih

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Zorana Jevtić, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track