MIHAJLOVIĆ: Uskoro gradnja zajedničog graničnog prelaza sa Makedonijom
Foto: Fonet/Ministarstvo građevine i saobraćaja

međudržavni projekti

MIHAJLOVIĆ: Uskoro gradnja zajedničog graničnog prelaza sa Makedonijom

InfoBiz -

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa zamenikom predsednika Vlade Makedonije Kočom Anđuševim o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce.

Na sastanku je dogovoreno da se ubrzaju pripreme za izgradnju zajedničkog prelaza koji će omogućiti da se sve granične i carinske procedure obavljaju samo u jednoj železničkog stanici-Tabanovce, čime će se skratiti vreme zadržavanja teretnih i putničkih vozova.

Prisustvovao je i ministar za transport i veze Makedonije Goran Sugareski.

"Dogovorili smo se da ubrzamo ovaj projekat, koji podržava i EU i da počnemo što pre, ako je moguće već u 2019. godini, da gradimo zajednički granični prelaz, budući da se već završava kompletna projektno-tehnička dokumentacija", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, finansijska sredstva za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza bi trebalo da budu obezbeđena iz evropskog fonda za Zapadni Balkan.

Ona je kazala da je sastanak bio veoma operativan, kao i da je zvanično predviđeno da izgradnja zajedničkog prelaza počne 2020. ali će obe zemlje pokušati da te godine prelaz bude već izgrađen.

Ministarka je zahvalila Anđuševu na podršci koju je Makedonija pružala Srbiji u uvođenju elektronskih građevinskih dozvola, zahvaljujući kojoj je Srbija danas 10. na Duing biznis listi Svetske banke po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola.

"Iz saradnje sa Makedonijom proizašli su i reformski zakoni koje smo donosili i napredak Srbije na Duing biznis listi" rekla je Mihajlović dodajući da će Srbija uvesti i e Katastar po ugledu na Makedoniju.

Naglasila je Srbija i Makedonija imaju puno projekata koji bi mogli da budu zajednički realizovani, kao i da se moraju ukloniti nefizičke barijere između dve zemlje.

Anđušev je rekao da je formiranje jedinstvenog graničnog prelaza u stanici Tabanovce u interesu obe zemlje i njenih građana, kao i da je na sastanku razgovarano i o potencijalnom zajedničkom finansiranju, kao i o mogućosti da radovi počnu već u 2019. godini.

Anđušev je posebno pohvalio dobru saradnju sa potpredsednicom Vlade Srbije Mihajlović i njenu operativnost, ističući da "uvek pita kad će radovi na projektu da počnu, a ne kada ćemo početi da pričamo o projektima".

Vlada Makedonije je ranije najavila da bi zajednička kontrola mogla da bude uvedena i na graničnom prelazu Pelince-Prohor Pčinjski.

Anđušev je potvrdio taj stav makedonske vlade da bi i na tom prelazu mogla da se uvede zajednička carina i kontrola.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Fonet/Ministarstvo građevine i saobraćaja)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Rusi i Amerikanci pokazuju mišiće. Da li je rat neizbežan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track