TEŠKO DO 500 EVRA: Prosečna plata daje krivu sliku, najčešća zarada u Srbiji 25.000 dinara
Foto: Shutterstock

statistika

TEŠKO DO 500 EVRA: Prosečna plata daje krivu sliku, najčešća zarada u Srbiji 25.000 dinara

InfoBiz -

Nemanja Vuksanović iz Fondacije za razvoj ekonomske nauke izjavio je da je na osnovu trenutnih pokazatelja teško ostvarivo da se prosečna plata u Srbiji do kraja godine približi iznosu od 500 evra. Istakao je i da prosečna plata ne daje pravu sliku životnog standarda jer je mesečna zarada najvećeg broja zaposlenih 25.000 dinara.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Prosečna neto zarada za april 2018. godine iznosila je 416 evra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Vuksanović je za N1 objasnio da to jeste nominalni rast od pet odsto, odnosno realni rast od tri odsto, ali da su najave iz vrha države da će prosečna plata biti 500 evra, teško ostvariva.

Vuksanović je podsetio da političari svoj optimizam baziraju na podacima o privrednom rastu, koji je u prvom kvartalu 2018. iznosio 4,6 odsto, ali upozorava da na rast prosečne zarade utiču i drugi faktori – pre svega rast produktivnosti, ali i kurs dinara prema evru i kretanje zarade u javnom sektoru.

Iako je privredni rast u prvom kvartalu tekuće godine jedan od najvećih u poslednjih desetak godina, gost Dana uživo N1 je istakao da uporedive zemlje i dalje beleže bolje rezultate, kao i da su za dobar početak godine zaslužni, pre svega, rast u poljoprivredi i energetskom sektoru u odnosu na slabe rezultate na početku 2017. godine.

foto: Uprava Carina Srbije

Da bi se prosečna plata približila iznosu od 500 evra, moralo bi doći do naglog rasta produktivnosti, što nije očekivano, objašnjava Vuksanović. Drugi način da prosečna zarada značajno poraste jeste jačanje dinara u odnosu na evro, što takođe nije realno i može da dovede do pogoršanja spoljneg duga.

Vuksanović dodaje i da prosečna plata ne daje pravu sliku o standardu građana, jer u najveći broj zaposlenih u većini zemalja, ima zaradu manju od proseka. Estremne vrednosti stoga mogu da naruše sluku o prosečnoj zaradi, te veliki broj zemalja statistički prikazuje medijalnu i modalnu zaradu.

Medijalna zarada je plata od koje tačno polovina svih zaposlenih prima više, a druga polovina manje, i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Modalna zarada je najčešća, odnosno plata koju prima najveći broj zaposlenih, i ona u Srbiji iznosi oko 25.000 dinara, što je upola manje u odnosu na prosečnu zaradu, ističe Vuksanović.

foto: Shutterstock

Modalnu zaradu prima gotovo petina radnika u Srbiji i stoga se postavlja pitanje o potroščakoj korpi u kojoj sigurno nema mesta za luksuzna dobra, već samo za osnovne životne potrebe, dodaje gost Dana uživo.

Takođe ističe i da su plate u javnom sektoru i dalje 20 odsto veće u odnosu na privatni sektor, i da ne treba privatni sektor da prati rast zarada u javnom, već da je za održiv rast potrebno upravo suprotno.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track