Najnovije vesti

ODRŽAN POSLOVNI FORUM SRBIJA-UKRAJINA Vučić: Investirajmo jedni u druge, korist će biti obostrana!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Saradnja dveju zemalja na najvišem nivou

ODRŽAN POSLOVNI FORUM SRBIJA-UKRAJINA Vučić: Investirajmo jedni u druge, korist će biti obostrana!

Biznis

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija u prvih četiri meseci ove godine uvećala nivo direktnih stranih investicija za 13,7 odsto, i ostvarila 916,7 miliona evra i pozvao srpske investitore da ulažu u Ukrajinu, kao i ukrajinske da investiraju u Srbiju, što će biti od obostrane koristi.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Vučić je, na poslovnom forumu Srbija-Ukrajina, rekao da je to jednako prošlogodišnjem nivou koji je ostavrila Hrvatska, koja je članica EU.

 

"To govori koliko je Srbija postala atraktivna i važna zemlja u regionu", podvukao je on dodajući da je značajno više privukla stranih ulaganja od svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno.

 

 

Podsetio je da je Srbija danas na 42. mestu Duing biznis liste Svetske banke, a bili smo 93. I dodao da nismo zadovoljni i da gledamo da ove godine budemo među prvih 30.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

"Istovremeno naš rast u prvom kvartalu ove godine dostigao je 4,6 odsto. Iza nas su Albanija, Crna Gora i Mađarska sa 4,4 do 4,45 odsto, Rumunija sa 4, Bugarska sa 3,5, Hrvatska sa2,5 i Makedonija sa 0,1 odsto“, objasnio je Vučić.

 

Ukazao je da Srbija više nema rebalans budžeta, osim u slučaju kada hoće da povećava plate i penzije, kao i da nemamo problema sa javnim finansijama.

Predsednik Srbije zamolio je zainteresovane srpske privrednike za osnivanje proizvodnih jedinica u Ukrajini i tamošnje tržište da budu potpuno otvoreni i spremni za ulaganja.

 

 

"Na ovom skupu su prisutne najbolje srpske kompanije, krem de la krem srpske privrede. To nisu one kompanije od pre 10 ili 15 godina za koje bi neko mogao da kaže da su ovakve ili onakve, već najbolje firme koje ne postuiluju uz veliku državnu pomoć, već zahvaljujući svom radu, energiji i profitu", rekao je on.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Vučić je kazao da se srpske firme rukovode interesima, i ispriča da je, kada je zamolio za njihovo prisustvo za jednu drugu zemlju, dobio odgovor od predsednika Privredne komore Marka Čadeža da neki ne mogu zbog puta, drugi zbog privatnih obaveza - jednom se porodila svastika, drugom su snaja i šurnaja otišle negde.

 

"Shvatio sam da prisustvo zavisi od gostiju koji dolaze. Treba da budete ponosni za interes koji je srpska privreda pokazala", poručio je Porošenku.

Istovremeno je pozvao ukrajinske privrednike da ulažu u Srbiju, jer će obostrana ulaganaj doprineti sve boljim odnosima.

 

 

Zahvalio se predsedniku Ukrajine Petru Porošenku što je u današnjim razgovorima uklonjena najveća prepreka za slobodnu trgovinu i izrazio uverenje da će komisije dve zemlje doneti sporazum u narednom periodu.

Vučić je, u svom obraćanju, ukazao da je Srbija uvećala trgovinsku razmenu sa EU od 2012.do 2017.za 62 odsto, a izvoz za čak 100 odsto - sa pet na 10 milijardi evra i to zahvaljujući stranim kompanijama, pre svega nemačkim koje izvoze svoje asortimane u EU. Sa Ukrajinom robna razmena, prema njegovim rečima je mala i mora biti na većem nivou. Podsteio je da je Ukrajina ogroman zemlja, kako teritorijalno, tako i po broju stanovnika, i da imamo prijateljske veze koje treba privrednici da iskoriste na najbolji način.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

"Naša saradnja ne može da naiđe na bilo kakve prepreke. Nemamo nikakvih otvorenih bilateralnih pitanja", kazao je Vučić rekavši da je dogovoreno da privrednici dobiju podršku sa najvećeg nivoa države.

 

 

Osvrnuo se na optimizam predsednika Porošenka da će obe zemlje postati članice EU 2025.godine, rekavši da on ne deli taj entuzijama, jer je pred Srbijom problem Kosova, ali je važno i kako će se razvijati situacija u samoj Uniji.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

"Mi sve reforme koje sprovodimo radimo zbog sebe jer želimo da pripadamo evrospkom društvu, jer time možemo da garantujemo da imamo bolji život, pravnu državu. Da zavisi od nas već bi mnogo ranije bili članica EU", kazao je on.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...