ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA NAKON SASTANKA IZA ZATVORENIH VRATA Vučić i Porošenko saglasni: Saradnju Srbije i Ukrajine produbiti na svim nivoima!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Ukrajine svečano dočekan u Palati Srbija

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA NAKON SASTANKA IZA ZATVORENIH VRATA Vučić i Porošenko saglasni: Saradnju Srbije i Ukrajine produbiti na svim nivoima!

Politika -

BEOGRAD - Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje žele da prodube na svim nivoima, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da Srbija želi da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, uz poštovanje dogovora iz Minska, te da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo postizanje kompromisa sa Albancima oko Kosova i Metohije.

foto: Printscreen /Pink

"Nadamo se i želimo da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, da se poštuju Minski dogovori, i verujemo da je OEBS veoma važna karika u konačnom uspostavljanju mira. Predsednik Porošenko je poželeo Srbiji postizanje kompromisa sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", kazao je Vučić na zajedničkoj konferencijom za štampu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanju političkog dijaloga i jačanje ekonomske saradnje.

foto: Printscreen /Pink

"Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih bilateralna pitanja. Smatraju jednu drugu izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su najsličiniji u svetu i slovenskoj grupi jezika", objasnio je Vučić.

Ponovio je da, onako kako Ukrajina podržava teritoriajlni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukraine.

"Smatramo da je veoma važno da ozbiljno, odgovorno i mnogo radimo na unapređenju naših veza i prijateljstava. Smatramo da u narendom periodu mešoviti komitet može da uradi mnogo za unapređenje ekonomske saradnje, političkih i kulturnih veza", dodao je on.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da veruje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, a istaknuta je i spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima. Među njima su i evrointegracije, kako je rekao, gde će jedni drugima ukazivati na greške i prednosti, šta možemo i šta treba zajednički da uradimo. Vučić je ukazao da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza.

foto: Printscreen /Pink

"I dalje imamo značajan deficit u trgovinskoj razmeni sa Ukrajinom. Očekujemo i razgovarao sam sa predsednikom Porošenkom da damo inekciju saradnji da dostignemo cifru od milijaru evra, pa da vidmo kako će ići dalje", rekao je on.

foto: Printscreen /Pink

Vučić je izrazio uverenje da će u narednom periodu Srbija i Ukrajina moći da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, podsećajući da nije lako doći do dogovora o tom pitanju.

"Uvereni smo da ćemo imati konstruktivan i prijateljski stav Ukrajine po pitanju našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji", dodao je on.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je istakao da je neophodno da se unaprede kontakti i između ljudi dve zemlje, da želimo da vidimo još veći broj Ukrajinaca u Srbiji, kao i srpskih državljana u Ukrajini.

"Pokrenuli smo inicijativu, a dobićemo analizu našeg operatera Er Srbije da li je moguće uspostaviti redovnu liniju za Kijev. To bi bio značajan podstrek našim prijateljskim odnosima", naglasio je on.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je preneo da je prošle godine bilo 10.64 turista iz Ukrajine u Srbiji, i da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast od 12 odsto. To, prema njegovim rečima, može biti i više. Podsetio je da je sa Porošenkom razgovarao prošlog meseca u Turskoj, prilikom otvaranja gasovoda TANAP, i da su tada razgovarali o energetskim i drugim pitanjima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track