POLJOPRIVREDNICIMA 400 MILIONA EVRA IZ EVROPSKIH FONDOVA: Prvih 10 već dobilo novac
Foto: Shutterstock

podsticajna sredstva

POLJOPRIVREDNICIMA 400 MILIONA EVRA IZ EVROPSKIH FONDOVA: Prvih 10 već dobilo novac

InfoBiz -

Od novca iz evropskih fondova deset poljoprivrednika dobilo je ugovore za nabavku mehanizacije, a tim povodom ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da posle osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore.

U naredne tri godine srpskim poljoprivrednicima će na raspolaganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći, a kako je Nedimović rekao za RTS, to je prekretnica u poljoprivredi, jer prvi put "evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika".

"Ako je išta u Evropskoj uniji primamljivo, to je zajednička evropska politika i politika finansijskih sredstava i podrške poljoprivrednicima za njihov rad", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, za IPARD je stiglo 504 aplikacija, prvih deset ugovora je uručeno, kao i da će u narednih dva do tri meseca biće svi obrađeni.

Kako je rekao, očekuje se da će se u narednih tri godine ta sredstva potrošiti.

"Imali smo tri konkursa u prethodnih nekoliko meseci, još četiri do kraja godine. Novi traktori, mehanizacija, prerađivački kapaciteti, oprema za to. Ja se nadam da će srpska poljoprivreda mnogo bolje izgledati posle ovoga, jer će 400 miliona evra biti uloženo u srpsku poljoprivredu", rekao je Nedimović.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimovićfoto: Marina Lopičić

On je dodao i da će konkurs koji je u toku olakšati posao mladim poljoprivrednicima.

"Nadam se da ćemo ove godine imati mnogo veći broj prijavljenih. Prošle godine smo imali oko 740 prijavljenih - 667 projekta smo odobrili sa grantom od 10.000 evra. Ove godine smo povećali ta sredstva", rekao je Nedimović.

U narednom periodu, rekao je ministar, prioritet su voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo.

"To su tri grane poljoprivrede gde je potrebna fizička snaga - gde su potrebni mladi ljudi, i tu može mnogo da se zaradi", rekao je on i dodao da je preduzetništvo u poljoprivredi neophodno, a kako kaže - mladi su tu nasušno neophodni.

On je ocenio da velike probleme poljoprivredi i poljoprivrednicima nanose vremenske nepogode i dodajeo da je donet zaključak Vlade o pristupanju dodele pomoći.

"Prvi program za objekte za - kuće, stambene objekte koji su oštećeni je donet, to je od 120.000 do 600.000 dinara u zavisnosti od stepena oštećenja, držžava će dati podršku. Sad ćemo izaći sa poljoprivrednim zemljištem, objektima javne infrastrukture", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, mali broj poljoprivrednika osigurava svoje zemljište, zasade.

"Država mora mnogo više da uradi na edukaciji i promovisanju svih mera. Država daje 40 odsto premije osiguranja, a sada će da ide korak dalje. Za ona područja za koja sa RHMZ procenimo da je bilo mnogo štete u poslednjih nekoliko godina, mi ćemo da povećamo tu subvenciju na 70 odsto", rekao je ministar poljoprivrede.

Govoreći o najavljenoj poseti Liberiji, Nedimović je rekao da je Srbiji jako važno što je ta zemlja dala podršku po pitanju KiM, kao i da je jako bitno da se Srbija vrati na tržište Afrike.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track