MIHAJLOVIĆEVA: Za putnu i železničku infrastrukturu pet milijardi evra
Foto: Zorana Jevtić

novi investicioni ciklus

MIHAJLOVIĆEVA: Za putnu i železničku infrastrukturu pet milijardi evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da sledeće godine počinje novi investicioni ciklus i da će u izgradnju putne i železničke infrastrukture biti uloženo pet milijardi evra.

Ona je posle posete preduzeću Koridori Srbije novinarima rekla da je za sledeću godinu planiran početak gradnje Fruškogorskog i Moravskog koridora i deonice auto-puta mira od Niša do Pločnika, što će finansirati Koridori Srbije.

Preduzeće Putevi Srbije će, prema njenim rečima, finansirati gradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva, kao i brzih saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica i Novi Sad-Zrenjanin.

"Za nas je Moravski koridor važan kao Koridor 10 jer će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11", rekla je Mihajlović.

Dodala je da su za gradnju dve deonice tog Koridora koji se sastoji iz tri deonice zainteresovane dve firme, kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) i američka kompanija Behtel, kao i da za njih na jesen može da se zaključi ugovor.

Na trećoj deonici od Kraljeva do Kruševca neophodna su izvesna izmeštanja dela korita reke.

Na pitanje novinara koliko je Srbija platila penala za ugovorene a nepovučene kredite, Mihajlović je rekla da je reč samo o jednom kreditu za rehabilitaciju puteva ali da je najmanji problem bio kod preduzeća Putevi Srbije.

Komentarišući nameru ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da izmeni Zakon o zaštiti životne sredine i zabrani izgradnju malih hidrocentrala, Mihajlović je rekla da njeno ministarstvo poslednje izdaje građevinsku dozvolu, a da pre toga mnoge institucije treba da se slože da li za to postoje uslovi.

Dodala je da u Srbiji postoji 800 lokacija za gradnju malih hidroelektrana a da je šteta što je iskorišćeno samo 50.

Direktor Koridora Srbije Zoran Babić rekao je da je to preduzeće "dodatno dalo gas" da bi se iskoristila sva kreditna sredstva i ne bi plaćali penali pa je premašena vrednost ugovorenog kredita kod Svetske banke od 30 miliona jer su radovi izvedeni u vrednosti 42 miliona.

"Nadmašena je i vrednost kredita kod Evropske investicione banke od 50 miliona evra jer su izvedeni radovi za 120 miliona evra", rekao je Babić.

Istakao je da će Koridor 10 biti završen ove godine i da je završeno 95,8 odsto poslova. Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je najavio da će u avgustu početi rekonstrukcija auto-puta od Batrovaca do Kuzmina u dužini od 40 kilometara u oba pravca, u šta će biti investirano 16,5 miliona evra.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track