NEVEROVATNA ULAGANJA KINEZA! ZA BOR DAJU 1,46 MILIJARDI DOLARA! Antić otkrio: Ovo su obaveze strateškog partnera, sačuvaće 5.000 radnih mesta
Foto: Beta/RTB Bor grupa, Beta Miloš Miškov

Zijin Mining Group ima unapred pripremljen plan reorganizacije

NEVEROVATNA ULAGANJA KINEZA! ZA BOR DAJU 1,46 MILIJARDI DOLARA! Antić otkrio: Ovo su obaveze strateškog partnera, sačuvaće 5.000 radnih mesta

InfoBiz -

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" koja je danas izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" uložiće 1,46 milijardi dolara u RTB, rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

foto: Kurir

Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da kompanija "Zijin Mining Group" ima obavezu investiranja od 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da će kineskoj kompaniji pripasti 65 odsto vlasništva u "Boru".

Kineska kompanija se obavezala, rekao je Antić da sačuva 5.000 radnih mesta i investirati 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

- Kineska kompanija je dala ubedljivo najbolju ponudu i zato je pobedila. Ovo nije bio politički već transparentan tenderski proces, u kome su mogli svi da učestvuju bez razlike - naveo je on.

foto: RTB Bor

Kompanija "Zijin" jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Proizvodnja počela 1903. godine

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi, a indirektno još 20 hiljada porodica. Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

foto: Beta/RTB Bor grupa

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak pet odsto. Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP-u zemlje 0,8 odsto. RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

foto: Fonet

Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina. Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra. Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov, Beta/RTB Bor)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track