Najnovije vesti

MINISTAR ANTIĆ: Neće biti poskupljenja struje, od 1. oktobra tople probe
Foto: Beta MIloš MIškov

eps posluje pozitivno

MINISTAR ANTIĆ: Neće biti poskupljenja struje, od 1. oktobra tople probe

Biznis
10:57h

BEOGRAD -  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da neće biti povećanja cene elektricne energije u narednom periodu, kao i da je snabdevanje ključnim energentima u zemlji stabilno, pa se očekuje i stabilna grejna sezona.

Takođe je najavio da će toplane od 1. oktobra početi s toplim probama ako bude hladnije vreme.

"Kada je u pitanju snabdevanje svim kljucnim energentima, ono će biti apslolutno stabilno i svi energenti su obezbeđeni i ima ih na tržistu i očekujemo jednu stabilnu grejnu sezonu", rekao je Antić.

On je rekao da će toplane u Srbiji reagovati u skladu sa svojim odlukama i da će u velikim gradovima od 1. oktobra početi tople probe.

Upitan o ceni električne energije i zahtevima MMF-a, on je rekao da Srbija "brani cenu električne energije dobrim poslovnim rezultatima Elektroprivrede Srbije i time što ima zahvalan energetski miks u proizvodnji energije, odnosno Djerdap 1 i 2 kao snažne proizvođače iz hidroptencijala".

"Elektroprivreda posluje pozitivno, i iako predstavnici međunarodnih finansijskih institucija nisu srećni što je cena električne energije najniža u Evropi, oni razumeju da je pozicija Vlade vrlo odgovorna po tom pitanju i da mora da bude prilagođena socijalno ekonomskoj situaciji u Srbiji. Kako se ona bude popravljala, nijansiraće se i cena", rekao je ministar.

Kako je rekao, MMF je pre tri-četiri godine imao snažnu poziciju za povećanje cene struje, a sada to pitanje više nije u prvom redu prioriteta.

Cenovna politika kada je u pitanju struja posledica je ukupne ekonomske situcije u zemlji i mora postojati razumna mera da bi ljudi mogli da plačaju račune, ističe Antić.

Kako je kazao, trenutno je u Srbiji naplata za utrošenu električnu energiju na visokom nivou.

Ministar je rekao da će "u nekom periodu sigurno doći i do pomeranja cena gasa" budući da postoji trend rasta cene nafte na svetskom nivou, ali da to neće biti ništa dramaticno.

"U nekom periodu će sigurno doći do pomeranja cena gasa, i nekih nijansiranja u odnosu na cenu nafte, ali neće biti ništa dramatično u ovom periodu do kraja godine", rekao je Antić.

Kada je u pitanju povećanje cene grejanja, Antić je istakao da je to u nadležnosti lokalnih samouprava i da "svi tonovi koji dolaze idu u pravcu da se to ne očekuje".

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...