Najnovije vesti

ANTIĆ: Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 dana
Foto: Dado Đilas

ministar na forumu energetske zajednice

ANTIĆ: Srbija ima obavezne rezerve nafte za oko 20 dana

Društvo

BEOGRAD - Srbija ima rezerve nafte i naftnih derivata za prosečnu dnevnu potrošnju za oko 20 dana i uspešno ostvaruje postavljene ciljeve kako bi do 2023. godine stvorila obavezne zalihe za 61 dan, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

''Svi parametri pokazuju da mi taj cilj ostvarujemo precizno i u skladu sa našom dinamikom'', rekao je Antić na 10. Naftnom forumu Energetske zajednice koji je danas održan u hotelu Hajat u Beogradu.

Ministar je istakao da je forum bio dobra prilika da Srbija pokaže ostvarene rezultate u prethodnom periodu, pre svega, u stvaranju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

''Duboko verujem da smo kao država među najboljima u tom segmentu i da rezerve ostvarujemo u skladu sa planovima. Trenutno imamo rezerve za 20-ak dana prosečne potrošnje, što je veliki uspeh, a nastavljamo sa tim trendom jer nam je obaveza da do 2023.godine imamo rezerve za 61.dan'', kazao je Antić.

On je rekao da je na forumu bilo reči i o aktivnostima koje Srbija sprovodi na uvođenju reda na tržištu nafte i naftnih derivata, pre svega, u monitoringu i kontroli u procesu markiranja.

Antić je naglasio da je više od 98 odsto uzoraka kontrolisanih derivata u prethodnom periodu pokazalo traženi kvalitet, a da su u manje od dva odsto slučajeva otkrivene ''određene devijacije''.

''To govori da smo u velikoj meri uveli red u domaće naftno tržište što se odražava na mnogo veće prihode u budžetu od akciza i ostalih poreza, kao i na kvalitet goriva za korisnike'', naveo je Antić.

Ministar je ukazao na značaj koji će imati završetak postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu u 2019. godini čime će, kaže, drastično biti unapređen kvalitet te rafinerijske prerade, ali i ukupni kvalitet nafte i naftnih derivata na tržištu Srbije.

Antić je zahvalio Sekretarijatu Energetske zajednice i Evropskoj komisiji na uspešnoj organizaciji današnjeg foruma i prilici da se, kako kaže, razmene iskustva, oslušnu očekivanja i shvate šta su trendovi u naftnom sektoru.

''Srbija nastavlja veoma dobru saradnju sa Sekretarijatom Energetske zajednice što je u interesu svih građana Srbije, a dostizanje ciljeva i standarda koje smo postavili je jedan od naših prioriteta i na tome ćemo vredno raditi'', poručio je Antić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...