Najnovije vesti

GRAĐANI SRBIJE U PROSEKU UŠTEDE 4.819 MESEČNO: Samo 8 odsto uspe da uštedi više od 12.000 dinara
Foto: Shutterstock

odvaja ko koliko može

GRAĐANI SRBIJE U PROSEKU UŠTEDE 4.819 MESEČNO: Samo 8 odsto uspe da uštedi više od 12.000 dinara

Biznis

BEOGRAD - U Srbiji 48 odsto građana štedi i mesečno sačuva u proseku po 4.819 dinara - rezultat je danas predstavljenog istraživanja o navikama i stavovima građana o štednji jedne strane banke koja posluje u Srbiji.

Da najčešće mesečno mogu da uštede od dve do šest hiljada dinara navelo je dve trećine ispitnika, dok osam odsto uspe da sačuva više od 12.000 dinara.

Jedna trećina anketiranih unapred određuje fiksni iznos uštede, a dve trećine štedi "fleksibilno" - na stranu ostavljaju novac koji im preostane na kraju meseca ili godine.

U anketi koju je sprovela agencija IMAS septembra ove godine, učestvovalo je 500 "štedno sposobnih" građana starijih od 15 godina. Dve trećine građana izjasnilo se da im je štednja "prilično ili veoma važna", a među njima je najviše starijih od 50 godina. Svojom uštedjevinom "vrlo je zadovoljan" svaki deseti štediša.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Stvaranje finansijskih rezervi i odvajanje novca za hitne slučajeve i dalje su glavna motivacija za štednju. U odnosu na prošlu godinu, 17 odsto manje građana štedi za kupovinu i putovanja, a za jednu petinu ispitanika motiv je za štednju da imaju novca kada ostare.

Upitani šta bi radili kada bi se na njihovom računu "iznenada našlo 30.000 dinara", 76 odsto ispitanika je reklo da bi deo te sume stavilo na štednju po viđenju ili oročilo. Ispitanici bi u proseku od te svote sačuvali 13.303 dinara, a svaki četvrti bi novac odmah potrošio u celosti.

Najviše oročene ušteđevine imaju građani stariji od 50 godina (60 odsto), dok je među štedišama sedam odsto mladih koji su prve štedne knjižice dobili još kao deca. 

foto: Kurir

Dinarska štednja stanovništva je tokom poslednjih šest godina utrostručena i prema poslednjim raspoloživim podacima tokom oktobra 2018. godine je premašila 57 milijardi dinara.

Ta analiza pokazuje da bi štediša koji je u poslednjih godinu dana stavio na štednju 100.000 dinara dobio oko 3.000 dinara više, ili oko 26 evra, u odnosu na štedišu koji je na deviznu štednju položio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...