Najnovije vesti

KAKO MESEČNO DA UŠTEDITE I DO 10.000 DINARA: Evo kako to rade Radomir, Gorica i Vukašin! Deluje i SISTEM KOVERTI
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Trikovi penzionera i domaćica koji i ono malo umeju da rastegnu

KAKO MESEČNO DA UŠTEDITE I DO 10.000 DINARA: Evo kako to rade Radomir, Gorica i Vukašin! Deluje i SISTEM KOVERTI

Društvo

BEOGRAD - Svako domaćinstvo u proseku uz malo truda može da uštedi između 5.000 i 10.000 dinara mesečno, a evo kojim se sve trikovima služe naši građani.

1. Zapisujte troškove na kraju svakog dana

Da biste imali jasnu sliku o svojim finansijama, gde ste i šta pazarili i koliko ste potrošili, najbolje je da sve zapisujete na kraju dana. Dnevni troškovi su oni koji prolaze mimo nas potpuno neprimetno, ali i te kako odnose najveći deo iz kućnog budžeta. U tome su ubedljivo najbolji ekonomisti domaćice i penzioneri, ali i sve više mladi ljudi uviđaju na kojim sve stvarima može se uštedeti.

foto: Filip Plavčić

2. Jeftina struja i sam svoj majstor

Penzioneri su najrevnosniji kada je u pitanju pravilno raspoređivanje penzija. Jedan električar u penziji Radomir Ivanović iz Svrljiga objašnjava da on mesečno mnogo uštedi jer nije pušač, sam popravlja kvarove po kući, koristi jeftinu struju.

- Postoji mnogo načina za uštedu, ja sam električar, pa ukoliko se nešto pokvari, tu mogu da uštedim i do 1.000 dinara, struju koristim racionalno, odnosno kada je jeftina, a s obzirom na to da imam sopstveni kotao za grejanje, kada je napolju toplo, ložim manje i tako uštedim drva. Takođe, mi penzioneri volimo da se okupimo u kućnoj režiji, pa ne idemo u kafanu nego kupimo materijal, sami pripremimo večeru, što nas košta mnogo jeftinije nego da smo otišli u kafanu - objašnjava Radomir.

foto: Kurir

Penzioneri koriste i mnoge druge pogodnosti - pri RFZO prijavljuju svoja primanja kako bi bili oslobođeni učešća u participaciji za lekove, kupovinu namirnica obavljaju danima u marketima koji su određeni za popuste za penzionere, a račune za struju, komunalije plaćaju direktno kod javnih preduzeća.

3. Akcije i redovno plaćanje računa

Gorica Zdravković, zaposleni komercijalista iz Niša, kaže da samo prateći akcije uštedi 5.000 dinara, račune plaća redovno da se ne bi gomilali i tu uštedi do pet odsto, a kod frizera ide jednom u dva meseca jer sama sređuje kosu.

- Suprug i ja imamo primanja oko 45.000 dinara i delimo sudbinu većine stanovništva Srbije. Najviše uštedimo dok pratimo akcije u trgovinama i to do 5.000 dinara. Obuću i odeću kupujemo van sezone jer su tada cene dosta povoljnije. Sve od kućnih aparata, kao što je mašina za veš, uključujemo noću i tu uštedimo i do četiri puta. Grejemo se na drva jer je najisplativije, odlazimo na odmor tamo gde su najpovoljnije cene i hranimo se u sopstvenoj režiji. Retko posećujemo restorane, sami pripremamo hranu, a namirnice nabavljamo na pijaci gde su povoljnije cene. Uz kuću imamo plac, pa ponešto i zasadimo. Sama pripremam i zimnicu, tako i poslastice - objašnjava Gorica.

foto: Shutterstock/Ilustracija

4. Manje cigareta i obroci kod kuće

Vukašin Mijatović iz Beograda, po struci ekonomista, još uvek je potrazi za stalnim zaposlenjem, pa je tako prilagodio navike da bi uštedeo. Pre svega, primetio je da veći trošak predstavljaju cigarete. Ukoliko pušač kupuje paklu dnevno, u proseku potroši oko 7.500 dinara mesečno (ako uzmemo u obzir da kutija košta 250 dinara). Ukoliko se navika makar prepolovi, u startu se dobije 3.250 dinara. Vožnja automobilom svaki dan do posla košta od 10.000 pa i do 30.000 dinara, ukoliko je relacija veća.

Sistem koverti je čudo!

Snežana iz Beograda već godinama primenjuje sistem koverti. Odvoji svakog meseca koliko može - između 5.000 i 10.000, ako je mesec standardan - bez registracije automobila, kupovine odeće ili obuće deci ili knjiga pred školu, ili nekih većih i nepredviđenih troškova, piše Kurir. Ostatak novca rasporedi za račune i hranu, a kovertu zatvori, skloni i ne dira. Tako gura do kraja meseca. Ako nešto iskrsne iz sklonjene koverte se odvadi koliko mora a onda se od prve sledeće plate vrati koliko fali i još doda hiljadu-dve dinara i tako stalno. Umesto da ideš u minus kod banke, stisnes se i pritrpiš za početnu uštedu a posle pozajmljuješ sam od sebe i vraćaš sam sebi uz "kamatu" koliko možeš - hiljadu-dve, a ponekad i tri... I tako se dolazi do onog "legle se-kotile se"...Ako neko baš ne može da se iskontroliše a realno može da uštedi jer mu je plata dobra, najbolje je da karticu ostavi kod kuće, a u novčanik stavi samo ono što smatra da mu je dovoljno za taj dan i tako sebe ne dovede u iskušenje - kad nemaš šta da potrošiš, onda i ne trošiš...

- U zavisnosti od marke automobila, na pređenih 100 kilometra potrebno je bar 1.500 dinara, autobusom je to bar upola jeftinije, ili ukoliko sa nekim delite putne troškove.

foto: Filip Plavčić

U gradskom prevozu u Beogradu jedna vožnja košta 89 dinara, ali tu su i varijante mesečne karte koje su povoljnije (3.200 dinara), ali opet po nekoj mojoj računici svoj auto voziti na plin je najisplativije i najkomfornije. Takođe, ukoliko se svaki dan doručkuje u pekarama i fastfudovima, to staje minimum 200 dinara. Isplativije je pazariti namirnice u marketima, pa čak pratiti i akcije, i praviti obroke kod kuće - objašnjava Vukašin.

Uspevate li vi nešto da uštedite i kako?

(Kurir.rs/Blic/Foto: Stefan Jokić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...