Najnovije vesti

KAKO ŽIVIMO: Prosečni mesečni prihodi domaćinstva manji nam za 400 dinara od troškova! Najviše trošimo na hranu i stanovanje
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

U anketi Zavoda za statistiku učestvovalo 1.558 domaćinstava

KAKO ŽIVIMO: Prosečni mesečni prihodi domaćinstva manji nam za 400 dinara od troškova! Najviše trošimo na hranu i stanovanje

Biznis

BEOGRAD - Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u trećem kvartalu ove godine iznosili su 63.832 dinara i za oko 400 dinara su manji od troškova koji su bili 64.237 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa istim kvartalom prošle godine prosečni prihodi domaćinstva su nominalno bili veći 3,4 odsto, a rashodi za 3,3 odsto, dok su u odnosu na drugi kvartal ove godine prihodi veći 1,6 odsto, a rashodi za 0,3 odsto.

foto: Filip Plavčić

Anketa o potrošnji domaćinstava je pokazala da najveći udeo u prihodima imaju zarade (49,2 odsto), penzije (32,1 odsto), prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova (4,6 odsto), naturalna potrošnja (3,2 odsto), prihodi van redovnog radnog odnosa (2,9 odsto) i primanja od socijalnog osiguranja (2,7 odsto).

foto: Zorana Jevtić

U ličnoj potrošnji najveći udeo čine troškovi za hranu i bezalkoholna pića (34,5 odsto) i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva (15,4 odsto), zatim za transport (9,4 odsto), za ostale lične predmete i ostale usluge (šest odsto), za rekreaciju i kulturu (5,7 odsto), za odeću i obuću (5,4 odsto), za komunikacije (5,2 odsto), za alkoholna pića i duvan (pet odsto), za zdravlje (4,6 odsto) i za opremu za stan i tekuće održavanje (4,2 odsto).

U anketi Zavoda za statistiku učestvovalo je 1.558 domaćinstava.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Stefan Jokić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...