POTPISAN UGOVOR SA TURSKOM KOMPANIJOM TAŠJAPI: Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo počinje 2020. godine
Foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

PROJEKAT Vredan 250 miliona evra

POTPISAN UGOVOR SA TURSKOM KOMPANIJOM TAŠJAPI: Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo počinje 2020. godine

InfoBiz -

Predstavnici Vlade Srbije i turske građevinske kompanije Tašjapi danas su potpisali komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vredan 250 miliona evra.

Potpisani su i ugovori za izgrаdnju 376 stаnovа zа pripаdnike snаgа bezbednosti u Nišu i Vrаnju.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je novinarima posle potpisivanja ugovora da će 2020. početi izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo.

"Turska kompanija Tašjapi radiće na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin. Očekujemo da to čine u skladu sa ugovorom i na vreme, a sledeće godine ćemo potpisati i finansijski ugovor", kazala je Mihajlović.

Ona je ocenila da je izgradnja auto-puta između Srbije i Bosne i Hercegovine početak boljeg povezivanja dve države koji će omogućiti brži razvoj regiona.

"Bez povezivanja nema stabilnosti regiona, bilo da su u pitanju auto-putevi, železnice ili neki drugi vidovi saobraćaja", rekla je Mihajlović.

Ministarka je podsetila da je trgovinska razmena Srbije i Turske u 2017. godini iznosila blizu milijardu evra, a u prvih deset meseci ove godine 850 miliona evra.

"Želimo da u budućnosti trgovinska razmena dostigne cifru od dve milijarde evra", kazala je Mihajlović i dodala da između Srbije i Turske postoje dobri ekonomski i bilateralni odnosi i "zajednički interes da se obe zemlje razvijaju u cilju stabilnosti regiona".

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Ministar transporta i trgovine Turske Mehmet Turhan kazao je da je projekat izgradnje auto-puta Beograd–Sarajevo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji je značajan za razvoj trgovine i regionalno povezivanje zemalja.

"Srbija je važan faktor stabilnosti u regionu i država sa kojom Turska ima odlične odnose. Nadam se da će potpisivanje ovog komercijalnog ugovora dati novu dimenziju našoj saradnji u oblasti telekomunikacije i saobraćaja", rekao je Turhan.

Prema njegovim rečima, Turska smatra Srbiju susedom, iako između njih ne postoje fizičke granice.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju deonice auto-puta Beograd–Sarajevo rezultat uspešnih trilateralnih odnosa izmedju Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

"Srbija ima najveći obim spoljno-trgovinske razmene sa Bosnom i Hercegovinom, ali postoji ubedljivo najgora infrastruktura između dve zemlje. Zato je ovaj projekat značajan za njihovu ekonomiju", ocenio je Ljajić.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Ministar je podsetio je Bosna i Hercegovina treće izvozno tržište za srpske proizvode i vrlo važan spoljno-trgovinski partner Srbije budući da se polovina trgovinske razmene Srbije sa zemljama članicama CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

"Malo ko je verovao da će ovaj projekat ikada biti realizovan jer se radi o skupom i zahtevnom infrastrukturnom projektu koji je od izuzetne društvene i ekonomske važnosti", rekao je Ljajić.

Zorana Mihajlović je pre potpisivanja ugovora razgovarala sa ministrom transporta i trgovine Turske Mehmetom Turhanom o zajedničkim infrastrukturnim projektima i saradnji u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track