FRANCUZI UPLATILI 501 MILION EVRA: Od ponoći preuzimaju beogradski aerodrom, a ovo su promene koje planiraju!
Foto: Nebojša Mandić

FRANCUZI UPLATILI 501 MILION EVRA: Od ponoći preuzimaju beogradski aerodrom, a ovo su promene koje planiraju!

InfoBiz -

Kompanija Vinci Airports Serbia d.o.o. Beograd uplatila je danas jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 milion evra shodno Ugovoru o koncesiji i od ponoći postaje operater aerodroma Nikola Tesla na period od 25 godina, dok Republika Srbija ostaje vlasnik aerodroma, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na današnjoj sednici vlade konstatovano je da su kompanije Vinci Airports S.A.S i Vinci Airports Serbia d.o.o. ispunile sve prethodne uslove iz Ugovora o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd i obavljanje delatnosti operatera na Aerodromu Nikola Tesla, potpisanog 22. marta ove godine.

Tokom perioda trajanja Koncesije, kompanija Vinci Airports Serbia d.o.o dužna je da uplaćuje koncesionu naknadu svake godine, kao i da sprovodi ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u rokovima, i u skladu sa Ugovorom o koncesiji. Ukupna vrednost ove transakcije iznosi 1,46 milijardi evra i predstavlja prvu koncesiju ovako velike vrednosti ikada sprovedene u Republici Srbiji.

U prvih pet godina izvršiće se sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija postojećih, izgradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala, izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Vinci Airports (Vansi aerodromi) planira da aerodrom „Nikola Tesla“ postane regionalno čvorište kao i da se broj putnika koji koriste aerodrom Nikola Tesla poveća 3 puta tokom perioda trajanja Koncesije.

Kompanija Vinci Airports (Vansi aerodromi) globalni je operater koji posluje u 12 zemalja i upravlja sa 45 aerodroma, uključujući Srbiju.

Zapošljava 12,000 ljudi širom sveta. Vansi je na ovim aerodromima u 2017. godini imao 180 miliona putnika i ostvario prihod od 1,4 milijarde evra. Rast saobraćaja nastavljen je i u 2018. godini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track