Najnovije vesti

OVO SU 4 PRAVCA KOJIMA ĆE SE KRETATI SRPSKA PRIVREDA: Ministarstvo privrede objavilo prioritete za 2019. godinu
Foto: Profimedia

planovi

OVO SU 4 PRAVCA KOJIMA ĆE SE KRETATI SRPSKA PRIVREDA: Ministarstvo privrede objavilo prioritete za 2019. godinu

Biznis

U 2019. godini Ministarstvo privrede fokusiraće se na pitanje privatizacije i stečaja, investicije, sektor malih i srednjih preduzeća i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Na konstataciju da je 2019. godina za privredu Srbije bila najbolja u proteklih 10 godina, a da ekonomisti najpozitivnije ocenjuju privatizaciju RTB Bor, Stevanović je rekao da će se Ministarstvo privrede truditi da isti trend zadrži ove godine, pojača intenzitet i rukovodi se istim stvarima.

On je dodao da zbog spektra nadležnosti koje su pod kontrolom Ministarstva privrede, ne može da kaže da će ono imati jedan prioritet, već će se truditi da četiri stvari "istovremeno i paralelno" obavlja.

Kao jedan od ta četiri prioriteta najavio je pitanje privatizacije gde je, kako je naveo, napravljen najveći iskorak u 2018. godini, i dodao da će se raditi i na afirmaciji stečaja.

"Krajem godine smo definisali nekoliko podzakonskih akata, odnosno izmenili smo Zakon o stečaju i definisali neke podzakonske akte. Čini mi se da ćemo u narednoj godini ovaj postupak stečaja u Srbiji da ubrzamo", rekao je Stevanović.

Kao drugi prioritet naveo nova ulaganja, za koja je rekao da su važna za Srbiju.

"U prethodnoj godini imali smo 39 odobrenih projekata, od toga potpisana 24 ugovora. Ono što je jako značajno je da su 13 domaća preduzeća, a 11 strani investitori", rekao je Stevanović istakavši da je kroz ugovore, koji su potpisani u 2018, obezbeđeno 10.759 novih radnih mesta u Srbiji.

Treći prioritet Ministarstva privrede je, prema rečima Stevanovića, sektor malih i srednjih preduzeća.

"Tu smo neke mehanizme i finansijske aparate koje stavljamo na raspolaganje ovom sektoru unapredili dodatno, pojeftinili kredite koje ćemo staviti na raspolaganje privrednicima. Ono što je jako važno je da smo administrativne procedure, neophodne za postupak aplikacije, dodatno pojednostavili", istakao je on. Stevanović je najavio i da veruje da će skoro dve milijarde dinara ove godine biti stvaljeno na raspolaganje privredi, odnosno sektoru malih i srednjih preduzeća.

Kao četvrti prioritet, on je naveo nastavak realizacije infrastrukturnih projekata.

"Imamo u ovoj godini negde oko 68 infrastrukturnih projekata najšireg spektra, koje ćemo realizovati kroz dva program - jedan koji sprovodimo sa EIB-om, a jedan je naš domaći, koji sprovodimo u oblasti infrastrukturnog opremanja industrijskih zona", rekao je Stevanović.

On je dodao da je ukupna vrednost projekata nešto manje od četiri milijarde dinara, dok će Ministarstvo privrede izdvojiti milijardu i 600 miliona dinara.

"Mislim da ćemo 2019. godinu moći da opišemo ovako kako ste opisali i 2018, ako ne isto, biće bolje", najavio je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...