NOVI ŠAMAR ZA BITKOIN: Svetski investitori okreću mu leđa i ulažu u zlato
Foto: Promo

ekonomski potres

NOVI ŠAMAR ZA BITKOIN: Svetski investitori okreću mu leđa i ulažu u zlato

InfoBiz -

Poniranje kriptovaluta prisililo je investitore da traže druga sigurna utočišta u tradicionalnim robama, kao što su plemeniti metali.

Analitičari koji prate ulaganja otkrili su da se mnogi ulagači okreću zlatu u fizičkom obliku, a veliki deo njih usmeravaju se investicionim fondovima koji trguju zlatom.

Najpopularnijom kriptovalutom na svetu, bitkoinom, trguje se ispod 4.000 dolara skoro tri nedelje. Ostale velike digitalne valute, uključujući etereum i ripl takođe su naglo pale od početka godine.

"Prodaja na tržištu kriptovaluta promenila je investicionu klimu", izjavio je izvršni direktor Van Eck Associates za ETF Edge program. Dok je još 2017. godine, kada je cena bitkoina dostigla svoj istorijski vrhunac iznad 20.000 dolara, potražnja je bila malo usmerena od zlata, a sada se navodno investitori vraćaju nazad.

“Zanimljivo je da smo upravo ispitali 4.000 bitkoin investitora i njihova investicija broj jedan za 2019. je zapravo zlato. Tako zlato, koje je izgubilo bilo tron od bitkoina, sada ide drugim putem”, rekao je Jan Van Eck.

Pad likvidnosti kriptovaluta izaziva ozbiljne sumnje u njihovu sposobnost da služe kao rezrerva, dok se plemeniti metal već dokazao, smatraju osnivači i glavni investicioni službenici Seimour Asset Managementa.

"Ne samo da smo izgubili svu likvidnost na osnovnoj robi, već uistinu izvan egzistencijalnog argumenta blokčejna, bilo je veoma teško raspravljati o vrednosti. Međutim, vrednost zlata ne može da se ospori", rekao je Tim Sejmur.

(Kurir.rs / B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track