Najnovije vesti

MALI RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM MMF: Potvrđeni dobri makroekonomski rezultati koje je Srbija zabeležila
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ekonomski razgovori

MALI RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM MMF: Potvrđeni dobri makroekonomski rezultati koje je Srbija zabeležila

Biznis

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa delagacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Ruf o realizaciji ciljeva iz programa Instrument za koordinaciju politika, koji je počeo da se sprovodi u julu 2018. godine i koji je savetodavnog karaktera, kao i o prioritetima u okviru tog programa za 2019. godinu.

Na sastanku je ocenjeno da je u prethodnih šest meseci dosta učinjeno na realizaciji programskih ciljeva, kao što je usvajanje zakona sa setom mera koje se tiču amortizacije, usvajanje Zakona o naknadama i Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i izmene Zakona o javnom dugu, a posebno je istaknuto prošlogodišnje smanjenje opterećenja na zarade, na čemu će se i dalje raditi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Istaknuto je da su potvrđeni dobri makroekonomski rezultati koje je Srbija zabeležila - prethodna godina je završena sa stopom rasta BDP-a od 4,4 odsto, sa suficitom od 32,2 milijardi dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP-a, dok je stopa nezaposlenosti u silaznom trendu, i u trećem kvartalu prethodne godine je iznosila 11,3 odsto.

Mali i Rouf su razgovarali i o ciljevima za 2019. godinu, a kao najvažniji zadatak je istaknut nastavak strukturnih reformi, odnosno unapređenje rada javnih preduzeća i javne administracije i što bolji kvalitet usluga koje se pružaju građanima.

To je bio prvi u nizu sastanaka Ministarstva finansija sa predstavnicima MMF-a, a u narednim danima teme razgovora će biti i reforma Poreske uprave, fiskalna pravila, kao i celokupna strategija za 2019. i 2020. godinu, a kako bi se podstakao dalji ekonomski rast u zemlji.

Misija MMF-a će boraviti u Beogradu do 5. februara.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...