NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve u martu povećane na 11,4 milijarde evra
Foto: Stefan Jokić

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije

NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve u martu povećane na 11,4 milijarde evra

InfoBiz -

U poređenju sa martom prošle godine devizne rezerve su uvećane za oko 1,2 milijarde evra

BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 11 milijardi i 440,5 miliona evra, što je za 42,1 milion evra više nego u februaru, saopštila je danas NBS.

U poređenju sa martom prošle godine devizne rezerve su uvećane za oko 1,2 milijarde evra.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 184 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su oko 8,96 milijardi evra, što je za tri miliona evra više nego prethodnog meseca.

"Povećanje bruto deviznih rezervi u martu je ostvareno u ambijentu značajnog razduženja države (po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti) i u najvećoj meri je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu - neto priliv u iznosu od 77 miliona evra (priliv od 105 miliona evra po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na medjubankarskom deviznom tržištu i odliv od 28 miliona evra po osnovu dodatnih svop aukcija - koje su u februaru uticale na povećanje deviznih rezervi)", navela je centralna banka.

Kako je istaknuto, na povećanje deviznih rezervi su uticali i prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 94 miliona evra.

Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u martu su imali i tržišni faktori u iznosu od 47,5 miliona evra. Prilivi deviza bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti (128,8 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno neto 47,6 miliona evra).

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u martu je iznosila 474,4 miliona evra i bila je za 40,8 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je oko 1,4 milijarde evra.

Dinar je u martu nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, koliko iznosi i nominalno jačanje dinara prema evru od početka ove godine, a NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track