Najnovije vesti

ZAMENIK DIREKTORA MMF: Srbija je potpuno posvećena reformama!
Ilustracija, Foto: EPA/Stephen Jaffe

vašington

ZAMENIK DIREKTORA MMF: Srbija je potpuno posvećena reformama!

Biznis

Delegacija Srbije, koju predvodi guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, sastala se tokom Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu sa zamenikom izvršnog direktora MMF-a Tao Džangom, koji je ocenio da je Srbija potpuno posvećena sprovođenju reformi.

Tao je istakao da će MMF nastaviti da pruža punu podršku ključnim reformama u Srbiji i ocenio da je Srbija nedvosmisleno pokazala da ima i volju i rešenost da nastavi da jača i napreduje.

Tokom sastanka s direktorom MMF-ovog sektora za Evropu i timom za Srbiju, ocenjeno je da se i u okviru novog aranžmana u formi Instrumenta za koordinaciju politike aranžmana (IPC), koji nema finansijsku komponentu i za cilj ima očuvanje postignutih rezultata, nastavlja dobra saradnja Srbije sa ovom institucijom, navodi se u saopštenju NBS.

Guvernerka Tabaković posebno je naglasila da su u prethodnih pet godina postignuti značajni rezultati na planu jačanja makroekonomske stabilnosti Srbije i izgleda domaće ekonomije, u uslovima pune koordinacije politika.

Inflacija je, kako je istakla, očuvana na niskom nivou, deficit platnog bilansa je prepolovljen, premija rizika Srbije je na znatno nižem nivou, a kreditni rejting zemlje je povećan.

Snažno fiskalno prilagođavanje omogućilo je i da pad učešća javnog duga, na oko 50 odsto BDP-a, bude brži od očekivanog.

Tokom sastanka su sumirani i rezultati koji su ostvareni tokom novog investicionog ciklusa koji se mere rastom investicija u fiksne fondove od oko 30 odsto, vođene investicijama i privatnog sektora i države, kao i prepolovljenom stopom nezaposlenosti.

Razgovaralo se i o aktivnostima koje su sprovedene kako bi se olakšalo poslovanje, i korisnici finansijskih usluga i njihove potrebe stavili u fokus - od funkcionisanja instant plaćanja, preko mogućnosti plaćanja sistemom "prepoznavanja lica", do jačanja transparentnosti finansijskih usluga.

Kako je saopšteno, pozitivno je ocenjen i dinamičan rast štednje u dinarima od blizu 25 odsto u 2018. godini, uz rast koji se nastavlja i u ovoj godini.

Srbija je prepoznata i kao vodeća zemlja po pitanju rešavanja problematičnih kredita čije je učešće spušteno na 5,7 odsto u decembru prošle godine.

Generalno je ocenjeno da su stabilnost i povoljni izgledi domaće ekonomije u osnovi visokog interesovanja investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

Da je ekonomija Srbije stabilnija i s boljim perspektivama, svedoči i priliv stranih direktnih investicija koji je prošle godine iznosio oko 7,5 odsto BDP-a, dodaje se u saopštenju.

Analizirani su i izazovi koji dominantno dolaze iz međunarodnog okruženja, o kojima je detaljno diskutovano na svim nivoima tokom Prolećnog zasedanja.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...