Najnovije vesti

MMF U SRBIJI: Počeo sastanak u Narodnoj banci, dva dana razgovori o ekonomskoj situaciji u zemlji (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

redovne konsultacije

MMF U SRBIJI: Počeo sastanak u Narodnoj banci, dva dana razgovori o ekonomskoj situaciji u zemlji (FOTO)

Biznis

Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, saopšteno je iz NBS-a.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Misija MMF-a, koju predvodi novi šef misije Jan Kejs Martejn, boravi u Beogradu od 9. do 21. maja kako bi se obavili razgovori u vezi s drugim polugodišnjim razmatranjem Instrumenta za koordinaciju politike, zajedno s konsultacijama po članu IV Statuta MMF.

Tom prilikom, biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Razmatraće se i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, koji je Srbiji u julu 2018. odobrio Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda.

Pored toga, biće sveobuhvatno analizirana opšta privredna i finansijska situacija u Srbiji u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, kao i izgledi za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike i mera, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017, navodi se u saopštenju NBS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...