Najnovije vesti

MLADE FIRME UČESTVUJU NA SAJMU U KELNU: Srbija ulazi na tržište video-igara
Foto: Profimedia

napredak

MLADE FIRME UČESTVUJU NA SAJMU U KELNU: Srbija ulazi na tržište video-igara

Biznis

Keln je ovih dana Eldorado za ljubitelje kompjuterskih i video igara. Tu je 1.150 izlagača iz više od 50 zemalja sveta. Među njima su i srpski izlagači koji predstavljaju nove trendove.

Među njima je i jedna mlada novosadska firma koja želi da pliva u svetskim gejmerskim vodama.

Razvoj igara je branša koja se vrtoglavo razvija. Proizvođači igara za računare i konzole širom sveta su prošle godine ostvarili obrt od 140 milijardi dolara.

Ove godine bi to trebalo povećati na 150 milijardi. Poređenja radi, prošle godine su se u bioskopske kase slile 42 milijarde dolara.

foto: Profimedia

Inače, kompjuterske i video igre odavno ne igraju samo deca. Prema navodima nemačkog udruženja proizvođača kompjuterskih i video igara "Game", prosečna starosna dob korisnika kompjuterskih i video igara je u međuvremenu 36 godina.

Mobilne igre, dakle igre na pametnim telefonima ili tabletima, postale su u međuvremenu važan sektor. Posebno u Aziji i zemljama kao što su Indija, Indonezija ili Kina. Veliko interesovanje na ovogodišnjem sajmu vlada za Cloud Gaming, igre koje se igraju na eksternom serveru sa kojim su povezani igrači.

Zbog toga dosta proizvođača igrica više ne nudi svoje proizvode na prodaju nego na pretplatu.

foto: Profimedia

Kao u svakoj branši, kako u Srbiji i zemljama regiona, i hrvatski proizvođači računarskih igara se susreću sa problemom nedostatka stručne radne snage.

Iako se sajam E3 u Los Angelesu smatra najznačajnijim kada je reč o novitetima, Gamescom u Kelnu je najposećeniji sajam kompjuterskih igara u svetu.

Organizator očekuje da će sajam, koji se ove godine prostire na 210.000 kvadratnih metara, posetiti 400.000 ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...