MILIJARDU I 700 MILIONA EVRA TRŽIŠTE ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA: Raste internet saobraćaj u Srbiji
Foto: Profimedia

ratel

MILIJARDU I 700 MILIONA EVRA TRŽIŠTE ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA: Raste internet saobraćaj u Srbiji

InfoBiz -

Prema podacima republičke Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, obim internet saobraćaja u Srbiji u prošloj godini je udvostručen. S prihodom od oko milijardu i 700 miliona evra tržište elektronskih komunikacija beleži rast od 3,9 odsto, a toliki je i udeo u bruto društvenom proizvodu Srbije. Više od polovine prihoda je od pružanja usluge mobilne telefonije.

Investicije u sektoru elektronskih komunikacija od 350 miliona evra veće su za četvrtinu nego u 2017. godini.

- Jedan od uzroka investicija u mobilne mreže jeste i naš projekat benčmarka odnosno merenja parametara kvaliteta sve tri mobilne mreže i prosto svi operatori su na neki način svoje poslovne odluke donosili sa ciljem da na tim merenjima budu što bolje rangirani, a sa druge strane imamo ozbiljne investicije u optičku infrastrukturu, znači kablovskim mrežama, kaže Vladica Tintor, direktor RATEL.

foto: Shutterstock

Rezultat je rast broja korisnika interneta i broja pretplatnika za prenos medijskih sadržaja. Internet se najviše koristi za informacije o robi i uslugama, gledanje video-sadržaja i društvene mreže. Za deset odsto smanjen je broj prigovora korisnika.

- U nekim područjima imate signal, negde ga nemate za određenu mrežu, a takođe je bilo pojava i da budete u dometu, ali i da ne dobijete poziv pa vam se onda to javlja kao propušten poziv. Zato su mnogi potrošači odustajali od ugovora pre vremena, međutim bili su zaključavani ugovorima tako što su morali da plaćaju ostatak nepružene usluge. Tek je 2018. godine ministar Ljajić doneo odgovarajuće rešenje kojim je ovu nepoštenu poslovnu praksu praktično obustavio i sprečio, istakao je dr Denis Perinčić, predsednik UO Republičke unije potrošača.

Prodaja 5G spektra u planu je za sledeću godinu.

- To u praksi Znači potpuno novu mrežu baznih stanica i optičku povezanost baznih stanica što automatski podrazumeva mnogo veću pokrivenost brzog interneta za građane takozvani FTTK ili optički kabal do kuće, što podrazumeva da će građani i privreda imati mnogo bolji pristup brzom internetu, mnogo bolju uslugu, navodi Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija.

Sve manje ljudi koristi fiksne telefone, a broj korisnika mobilne mreže veći je za 20 odsto od broja stanovnika.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track