EU ILI KINA? Evo ko više investira u Srbiju, a REZULTATI istraživanja ća vas IZNENADITI
Foto: Profimedia

BIZNIS

EU ILI KINA? Evo ko više investira u Srbiju, a REZULTATI istraživanja ća vas IZNENADITI

InfoBiz -

Nemačka fondacija Bertelsman objavila je studiju pod naslovom "Koliko Zapad investira duž kineskog Novog puta svile", koja je pokazala da zapadne zemlje ne zaostaju za Kinom kada je reč o investiranju u pomenutom pojasu.

Prema istraživanju, između 2013. i 2017. godine zemlje Zapada u državama koje su na Putu svile investirale su ukupno 290 milijardi dolara, dok je Kina u istom periodu uložila oko 285 milijardi.

Dalja analiza pokazala je da je za većinu navedenih država ulaganje sa Zapada bilo čak važnije nego kineske investicije.

Kada se radi o Srbiji, tu Bertelsman takođe navodi da su zapadne investicije u pomenutom periodu iznosile nešto manje od 10 milijardi dolara, kao i da se Srbija nalazi u grupi zemalja u kojima EU investira više od Kine.

Fondacija dalje navodi da je jedan od razloga za takav razvoj situacije to što je angažovanje Kine trenutno daleko iza najava iz Pekinga i da su se ove godine investicije bitno smanjile u odnosu na 2016. ili 2017. godinu, dok su investicije sa Zapada vrlo konstantne.

Kako se navodi, Evropska unija i Nemačka bi mogli da sopstvene institucije, tehnologije, poslovne modele i sisteme vrednosti u mnogo većoj meri nego sada prezentiraju kao alternativu za kinesku ponudu i da iz te ponude izvuku mnogo veću "javnu i diplomatsku korist" nego što je to trenutno slučaj.

Takođe, EU bi tako mogla da u zemljama pomenutog pojasa bude neko ko postavlja standarde kojih bi potom trebalo da se pridržavaju i kineski investitori.

Ipak, na kraju studije Bertelsman navodi i da je kinesko angažovanje, kada se meri po relativnoj ekonomskoj snazi, "3,7 puta veće od zapadnog", što bi značilo i da bi Evropska unija mogla i da pojača svoje aktivnosti među zemljama ubrzanog ekonomskog razvoja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track