Najnovije vesti

ORGANSKA PROIZVODNJA U SRBIJI UBRZANO RASTE! Nemci potvrdili: Ovaj sistem održive poljoprivrede 8 puta veći nego pre 10 godina
Foto: Thinkstock

uzgoj organske hrane

ORGANSKA PROIZVODNJA U SRBIJI UBRZANO RASTE! Nemci potvrdili: Ovaj sistem održive poljoprivrede 8 puta veći nego pre 10 godina

Biznis

Organska proizvodnja, kao sistem održive poljoprivrede sa velikim ekonomskim potencijalom, beleži trend rasta u celom svetu, a ova tendencija, kako navode iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, važi i za Srbiju.

 

U poslednjih deset godina, površina zemljišta uključenog u organsku proizvodnju u Srbiji porasla je više od osam puta, navodi se u saopštenju GIZ, povodom jubilarne 10. godišnjice postojanja Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje - Serbia Organica, čiji je rad podržala ova nemačka organizacija.

 

Na evidenciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ovom trenutku evidentirano više od 6.000 proizvođača u ovoj oblasti, napominju iz GIZ.

 

Pozitivan trend rasta organske proizvodnje u Srbiji, dodaje se dalje, prati i sektor animalne proizvodnje, kao i sektor prerađivačke industrije organskih proizvoda.

 

Takođe, sve veći broj organskih proizvođača iz Srbije izvozi svoje proizvode, dok je potrošačima u Srbiji dostupna raznovrsna ponuda domaćih organskih prerađevina.

 

foto: Profimedia

Ivana Simić, generalni sekretar Serbia Organica, kaže da je bilo mnogo izazova u organskoj proizvodnji, poput kreiranja i adekvatne primene propisa i stimulativnih mera podrške sektoru, izgradnje instucionalnih okvira, nedostatka znanja o metodama organske proizvodnje, nedovoljne povezanosti primarnog i prerađivačkog sektora.

 

Iz GIZ ističu da su, u okviru projekta "Razvoj privatnog sektora u Srbiji" (PSD), u proteklih deset godina u saradnji sa mnogobrojnim partnerima, organizovali i podržali niz aktivnosti sa ciljem jačanja organskog sektora u Srbiji.

 

Kroz podršku i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izrađen je Program za razvoj organske proizvodnje koji je usvojen kao integralni deo Nacionalnog programa ruralnog razvoja od 2018-2020 godine.

 

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Direkcijom za nacionalne referentne laboratorije, uz podizanje kapaciteta Akreditacionog tela Srbije, razvijen je i usklađen sa EU regulativom efikasan kontrolni sistem u ovoj oblasti, priznat od strane Evropske komisije za obavljanje poslova sertifikacije organskih proizvoda.

 

Ove godine, nakon intezivne razmene iskustva svih zainteresovanih aktera i sagledavanju najboljih praksi država EU, koncipiran je i model subvencionisanja organske proizvodnje u pretpristupnom periodu, predočavaju iz GIZ.

 

foto: Profimedia

Dodaju, takođe, da su poljoprivrednici koji se bave organskim uzgojem dobili mogućnost da besplatno koriste softver Agrolife, koji je, uz podršku GIZ, razvila firma Greensoft, a koji im omogućava da modernizuju poslovanje i smanje administrativni teret.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...