Najnovije vesti

USKORO KRAJ PROBLEMATIČNIM KREDITIMA BANAKA U STEČAJU Mali: Oslobodiće se imovina koja je godinama bila zarobljena
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka u stečaju

USKORO KRAJ PROBLEMATIČNIM KREDITIMA BANAKA U STEČAJU Mali: Oslobodiće se imovina koja je godinama bila zarobljena

Biznis

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je drugi paket takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita (NPL), koji je danas oglašen, znak da se uspešno rešava dugogodišnji problem banaka u stečaju.

Agencija za osiguranje depozita (AOD) objavila je danas oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Republike Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijardi evra.

- Suština je da na ovaj način oslobađamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove. Glavni motiv je da se resursi ponovo aktiviraju, a da se zahvaljujući tome povećava stopa rasta, objasnio je Mali, saopštilo je resorno ministarstvo.

U junu ove godine, naveo je ministar, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

- Ovo je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su kočili našu privredu mnogo godina, rekao je Mali i dodao da je prodaja spornih potraživanja definisana u programu koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Postupak ustupanja portfelja potraživanja će se sprovesti kroz dvofazni proces, i to kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

Javnim pozivom je predviđeno da zainteresovani investitori AOD podnesu izjavu o zainteresovanosti najkasnije do 8. novembra 2019. godine, a dužni su da neobavezujuće ponude podnesu najkasnije do 2. decembra 2019. godine.

Nakon procene pristiglih neobavezujućih ponuda, AOD će obavestiti investitore koji su podneli neobavezujuću ponudu da li su ostvarili pravo za učestvovanje u fazi podnošenja obavezujućih ponuda, navodi se u saopštenju.

U nastavku procesa predviđen je period u kom se zainteresovani investitori mogu detaljno upoznati sa portfeljom. Predviđeni rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 15. april 2020. godine.

Vaše potrebe i snovi često zahtevaju da se prilagođavate neplaniranim okolnostima. I baš zato se keš kredit UniCredit Banke prilagođava vama, sa niskom kamatnom stopom i periodom otplate skrojenim po vašoj meri. Odaberite svoj ritam otplate kredita i pratite ritam svojih snova

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...