Najnovije vesti

STEVANOVIĆ: Država će dati sve od sebe da dovede Folksvagen
Foto: Pirntscreen/Youtube

investicija od velikog značaja

STEVANOVIĆ: Država će dati sve od sebe da dovede Folksvagen

Biznis

Državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da će država dati sve od sebe da "Folksvagen" investira u Srbiji, ističući da bi ta investicija bila od velikog značaja i za državu, i za generacije koje dolaze.

On je za RTS istakao da bi voleo da se i čelnici "Folksvagena" rukovode istim odlukama kao i MTU i "Brose".

"Predsednik je rekao da nas očekuje ozbiljna borba i težak posao. Ja bih vezano za Folksvagen bio vrlo oprezan i pažljiv u izjavama. Kažem da ćemo kao država učiniti i više nego što možemo kako bismo ovu investiciju locirali u Srbiji. Ona bi bila od velikog značaja i za državu, i za generacije koje dolaze i dodatno bi učvrstila sliku stabilne i predvidive zemlje kakva Srbija jeste", rekao je Stevanović.

Tu kompaniju može da privuče sve ono što bi bilo interesantno za poslovanje - da poslovanje bude jednostavno, da imaju dobar poslovni ambijent, rekao je Stevanović, naglasivši a da je to sve ono što ima Srbija.

"Da nemamo to što okolne zemlje nemaju ne bismo bili zemlja na Zapadnom Balkanu koja je privukla 50 odsto svih investicija na Balkanu. Mi imamo političku stabilnost, predvidiv poreski sistem, predvidivu i stabilnu fiskalnu politiku, kvalifikovanu i dobru radnu snagu. I to je ono što mi se čini i najdominantnija karakteristika Srbije. Verujem da ćemo da ponudimo više, brže i bolje od ostalih", rekao je Stevanović.

On je kazao i da će u Srbiji do kraja godine prosečna plata biti 500 evra ili nešto preko toga.

"Ovakve investicije su i dobar poziv za ostale investitore, da po dubini i strukturno menjaju našu ekonomiju. To bi bila garancija da se rast prosečnih zarada u Srbiji ubrzao. Brose će imati prosečnu platu od 1.700 evra. Činjenica je da su na severu Srbije plate nešto veće nego na jugu Srbije", ocenio je Stevanović.

Govoreći o ranijim spekulacijama da će Folksvagen investirati u Srbiju ukoliko prizna nezavisnost Kosova, Stevanović kaže da će odluka kompanije biti isključivo poslovna.

"Pitanje Kosova i Metohije je drugo i otvoreno pitanje i u ovom kontekstu niko u Srbiji nije spreman da sa tim trguje. Ponudićemo sve ono što okruženje ne može da ponudi, ali ćemo nastaviti sveobuhvatnu borbu za KiM", rekao je Stevanović.

On je dodao i da domaći investitori nisu diskriminisani u odnosu na strane, ali naglasio da srpska privreda nema isti potencijal kao nemačka kompanija.

"Nije se javila domaća kompanija koja bi mogla da u paketu zaposli dve ili tri hiljade ljudi. Morate u istu ravan da stavite svakog investitora", rekao je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...