Najnovije vesti

ZIĐIN OD KANAĐANA KUPIO RUDNIK ČUKARU PEKI: Kineska kompanija postala stopostotni vlasnik neprocenjivo vrednog nalazišta
Ilustracija, Foto: Shutterstock

zaokružili vlasništvo

ZIĐIN OD KANAĐANA KUPIO RUDNIK ČUKARU PEKI: Kineska kompanija postala stopostotni vlasnik neprocenjivo vrednog nalazišta

Biznis

PEKING - Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je danas će od kompanije partnera "Friport Mekmoran" (Freeport McMoran) kupiti rudnik bakra i zlata u Srbiji za 390 miliona dolara, čime će značajno povećati svoje resurse oba metala.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/RTB Bor grupa

"Ziđin" će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Tomočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara, navodi se u podnesku kompanije objavljenom na Honkoškoj berzi, prenosi Rojters.

Ovaj potez predstavlja nastavak akvizicija Ziđina i jačanje njegovog uporišta na Balkanu, ocenjuje britanska agencija i podseća da je kineski div ušao u Srbiju 2018. godine kada je preuzeo domaćeg proizvođača bakra RTB Bor, te da je ove godine kupio i kanadsku kompaniju Nevsun Risorsiz za 1,4 milijarde dolara, koja je takođe prisutna u Srbiji.

Kineska kompanija već ima 100 odsto udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupila od kanadskog "Nevsuna", a u okviru tog paketa kupovine stekla je i 60,4 odsto donje zone, dok je ostalo pripadalo "Friportu".

"Nakon završetka transakcije, kompanija će posedovati 100 odsto udela u resursima gornje i donje zone", poručuju iz "Ziđina" i dodaju da će kupovina omogućiti kompaniji da poveća svoje resurse.

Ilustracija
Ilustracijafoto: RTB Bor

Najnoviji potez će, kako je saopšteno, omogućiti "Ziđinu" da poveća ukupni bakarni resurs pod njegovom kontrolom za 7,72 miliona tona ili 15,6 procenata, na 57,24 miliona tona, dok će se zlatni resursi kompanije povećati za 161 tonu ili 9,3 odsto, na 1.889 tona.

U "Ziđinu" očekuju da će transakcija biti završena najkasnije do 29. februara 2020. godine.

Iz Rojtersa navode da kompanija "Friport", sa sedištem u Feniksu, nije odmah bila dostupna za komentar o ovoj transakciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...